Varian Afrika Selatan Covid-19 tidak dikesan di Sarawak, kata pengarah Kesihatan negeri | Malaysia

Varian Afrika Selatan Covid-19 tidak dikesan di Sarawak, kata pengarah Kesihatan negeri |  Malaysia

[ad_1]

Pengarah Kesihatan Sarawak Dr Chin Zin Hing berkata vaksin yang diberikan kepada penduduk masih berkesan di negeri ini pada masa ini.  - Gambar milik Unit Komunikasi Awam Sarawak (Ukas)
Pengarah Kesihatan Sarawak Dr Chin Zin Hing berkata vaksin yang diberikan kepada penduduk masih berkesan di negeri ini pada masa ini. – Gambar milik Unit Komunikasi Awam Sarawak (Ukas)

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUCHING, 15 April – Varian Afrika Selatan virus Covid-19 belum dapat dikesan di Sarawak setakat ini.

Pengarah Kesihatan Sarawak Dr Chin Zin Hing berkata vaksin yang diberikan kepada penduduk masih berkesan di negeri ini pada masa ini.

“Kami tidak mempunyai varian Afrika Selatan di sini. Kami ingin meyakinkan bahawa vaksin kami masih aktif terhadap tiga varian yang ada di sini, ”kata pengarah Kesihatan Sarawak Dr Chin Zin Hing semasa kemas kini sidang media Covid-19 harian Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (SDMC) di sini hari ini.

Dia mengingatkan mereka yang telah menyelesaikan vaksinasi mereka untuk terus memperhatikan prosedur operasi standard (SOP).

Dr Chin juga menunjukkan bahawa perlindungan vaksin tidak 100 persen kerana mereka yang divaksin masih dapat dijangkiti dan juga menjangkiti orang lain.

“Kami ingin semua, diberi vaksin atau tidak, memakai topeng, menjauhkan fizikal, dan mengamalkan kebersihan tangan. Kami berusaha mencapai kadar vaksinasi 70, 80 peratus sebelum kami dapat menanggalkan topeng muka, ”katanya.

Dalam satu laporan semalam, Kementerian Kesihatan (KKM) mengenal pasti 17 kes Covid-19 yang ditularkan secara tempatan di Malaysia dengan varian Afrika Selatan, 13 daripadanya berasal dari tiga kelompok di Selangor.

Tiga kelompok itu adalah Jalan Lima, Kebun Baru, dan Teknologi Emas, sementara empat kes lain dengan varian B.1.351 yang berasal dari Afrika Selatan adalah dari pemeriksaan dekat yang tidak berkaitan dengan kelompok mana pun.

MoH pertama kali mengesan varian B.1.351, dikatakan lebih menular, di antara dua kakitangan yang bekerja di sebuah syarikat yang berpusat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 18 Mac, dan juga dalam satu kes dari kelompok Kebun Baru dan penutupan pemeriksaan kenalan – Borneo Post Online

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS