Tuntutan pengangguran AS baru menjunam kepada 576,000, terendah sejak wabak | Wang

Tuntutan pengangguran AS baru menjunam kepada 576,000, terendah sejak wabak |  Wang

[ad_1]

Orang yang kehilangan pekerjaan menunggu antrean untuk menganggur berikutan wabak penyakit koronavirus (Covid-19), di Pusat Tenaga Kerja Arkansas di Fayetteville, Arkansas, AS, 6 April 2020. - Gambar Reuters
Orang yang kehilangan pekerjaan menunggu antrean untuk menganggur berikutan wabak penyakit koronavirus (Covid-19), di Pusat Tenaga Kerja Arkansas di Fayetteville, Arkansas, AS, 6 April 2020. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


WASHINGTON, 15 April – Permohonan baru untuk faedah pengangguran AS jatuh tajam minggu lalu, mencapai tahap terendah sejak pandemi Covid-19 menyebabkan pengangguran besar-besaran, menurut data pemerintah yang dikeluarkan hari ini.

Jabatan Tenaga Kerja mengatakan terdapat 576,000 tuntutan pengangguran baru yang diajukan minggu lalu, disesuaikan mengikut musim, jauh lebih sedikit daripada yang diharapkan oleh penganalisis dan paling sedikit sejak minggu yang berakhir pada 14 Mac 2020 – sebelum coronavirus mencetuskan gangguan perniagaan dan berjuta-juta PHK.

Jumlahnya menurun hampir 200,000 dari minggu sebelumnya, yang disemak semula ke atas, menandakan penurunan mingguan terbesar sejak Ogos lalu.

Walau bagaimanapun, 131.975 orang lagi, yang tidak disesuaikan mengikut musim, mengemukakan permohonan di bawah program untuk pekerja lepas dan yang lain yang biasanya tidak layak mendapat bantuan, menjadikan jumlah tuntutan baru kepada lebih dari 700,000 pada minggu yang berakhir 10 April.

Walau bagaimanapun, jumlahnya agak rendah memandangkan tuntutan awal meningkat menjadi berjuta-juta pada minggu-minggu awal wabak itu, dan Kathleen Bostjancic dari Oxford Economics mengatakan data tersebut merupakan tanda positif bahawa ekonomi AS pulih.

“Pembukaan kembali dan rehiring telah dimulai dengan penuh semangat,” katanya di Twitter.

Laporan positif minggu ini menunjukkan purata pergerakan empat minggu untuk tuntutan awal turun ke 683,000.

Walau bagaimanapun, ekonomi terbesar di dunia, yang menikmati pengangguran yang rendah sebelum wabak ini, masih berjuta-juta pekerjaan yang hilang ketika virus itu melanda.

Sehingga minggu yang berakhir pada 27 Mac, hampir 17 juta orang menuntut faedah pengangguran di bawah semua program kerajaan, kata laporan itu.

Dan hingga 3 April, kadar pengangguran yang diinsuranskan menunjukkan orang yang benar-benar menerima faedah tetap meningkat sedikit kepada 2.7 peratus dengan lebih daripada 3.7 juta orang menerima faedah. – AFP

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS