Tuntutan pengangguran AS baru meningkat untuk minggu kedua berturut-turut | Wang

Tuntutan pengangguran AS baru meningkat untuk minggu kedua berturut-turut |  Wang

[ad_1]

Orang yang kehilangan pekerjaan menunggu untuk mengajukan pengangguran berikutan wabak penyakit koronavirus (Covid-19), di Pusat Tenaga Kerja Arkansas di Fayetteville 6 April 2020. - Gambar Reuters
Orang yang kehilangan pekerjaan menunggu antrean untuk menganggur berikutan wabak penyakit koronavirus (Covid-19), di Pusat Tenaga Kerja Arkansas di Fayetteville 6 April 2020. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


WASHINGTON, 8 April – Pemfailan baru untuk faedah pengangguran AS meningkat untuk minggu kedua berturut-turut, menurut data pemerintah yang dikeluarkan pada hari Khamis, yang menentang jangkaan penurunan analis ketika ekonomi dibuka semula.

Jabatan Tenaga Kerja melaporkan 744,000 tuntutan pengangguran baru, disesuaikan mengikut musim, pada minggu yang berakhir pada 3 April, peningkatan sebanyak 16,000 dari tahap yang disemak semula minggu sebelumnya.

Itu adalah kemunduran dalam pemulihan pekerjaan yang sebaliknya, dan petunjuk PHK yang disebabkan oleh pandemi Covid-19 terus dirasakan di ekonomi terbesar di dunia.

151,752 permohonan lain, yang tidak disesuaikan mengikut musim, diajukan di bawah program bantuan pandemik khas untuk pekerja lepas, kira-kira 85,000 lebih sedikit daripada minggu sebelumnya.

Itu mendorong jumlah tuntutan baru minggu lalu kepada lebih dari 925.000, tetapi Nancy Vanden Houten dari Oxford Economics mengatakan pasaran buruh sedang dalam perbaikan.

“Tuntutan pengangguran mungkin meningkat sekitar minggu ke minggu ketika pemulihan berlaku, tetapi kami menjangkakan mereka akan mulai menurun dengan lebih konsisten ketika ekonomi mendapat momentum,” katanya.

Data menunjukkan jumlah orang yang menerima faedah negeri berkurang sedikit hingga lebih dari 3.7 juta pada minggu yang berakhir pada 27 Mac, tahap terendah sejak krisis bermula hampir setahun yang lalu.

Tetapi lebih daripada 18.1 juta orang menerima bantuan di semua program pemerintah pada minggu yang berakhir pada 20 Mac, menurut laporan itu.

Amerika Syarikat telah berjuang dengan pengangguran yang tinggi sejak pandemi Covid-19 melanda pada bulan Mac 2020, tetapi penganalisis mengharapkan pasaran buruh akan pulih tahun ini kerana vaksinasi menjinakkan wabak dan perbelanjaan rangsangan pemerintah membantu ekonomi kembali berdiri.

Laporan pengangguran bulan Mac yang dikeluarkan minggu lalu menunjukkan ekonomi menambah 916,000 kedudukan baru pada bulan itu dan kadar pengangguran turun menjadi enam peratus, mengambil sedikit daripada 9.5 juta pekerjaan yang dilakukan oleh Federal Reserve bahawa negara itu belum pulih kerana krisis. – AFP

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS