Tesla membantah birokrasi Jerman, menawarkan cadangan pembaharuan | Wang

Tesla membantah birokrasi Jerman, menawarkan cadangan pembaharuan |  Wang

[ad_1]

Pemandangan kilang kenderaan AS Tesla Inc di Fremont, California 18 Mac 2020. - Gambar Reuters
Pemandangan kilang kenderaan AS Tesla Inc di Fremont, California 18 Mac 2020. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


FRANKFURT, 8 April – Pembuat kereta elektrik Tesla hari ini mengatakan bahawa ia “kesal” dengan kelewatan pentadbiran terhadap pembinaan gigafactory barunya di luar Berlin, dan mengemukakan cadangan pembaharuannya sendiri.

“Tesla telah mengalami sendiri bagaimana rintangan dalam prosedur kebenaran Jerman memperlambat transformasi industri,” syarikat itu menulis dalam surat ke mahkamah pentadbiran tertinggi Berlin yang dilihat oleh AFP.

“Jika rintangan ini tidak ditangani dengan cepat, ada risiko tinggi bahwa Jerman akan kehilangan sasaran iklimnya,” tambah syarikat itu, kerana ia menyokong kes undang-undang terhadap pemerintah oleh kumpulan lingkungan Jerman DUH.

Dengan alasan bahawa pengalamannya sendiri dengan birokrasi Jerman akan relevan dengan kes ini, Tesla mengatakan bahawa Jerman perlu “memodernisasi dirinya” jika ingin mencapai sasarannya untuk mengurangkan pelepasan hingga 55 persen pada tahun 1990 pada tahun 2030.

Tesla bertujuan untuk menghasilkan 500,000 kenderaan elektrik setahun di gigafactory Eropah pertamanya di luar Berlin, yang dijadualkan beroperasi pada bulan Julai tahun ini.

Tapak baru ini masih mempunyai izin pembinaan sementara, tetapi Tesla telah diberi kuasa oleh pegawai tempatan untuk memulakan pekerjaan dengan risiko sendiri, sementara menunggu kebenaran akhir.

Kebenaran telah berulang kali ditunda oleh serangkaian tuntutan yang diajukan terhadap syarikat oleh kumpulan persekitaran tempatan yang berkaitan dengan isu-isu seperti bekalan air dan penempatan semula hidupan liar.

Namun syarikat Elon Musk menegaskan dalam surat itu bahawa gigafactory Berlin harus dilihat sebagai projek yang “membantu memerangi perubahan iklim”.

Pembuat kereta itu mengemukakan 10 cadangan pembaharuan untuk meningkatkan prosedur kelulusan Jerman, termasuk lebih banyak digitalisasi dan prosedur yang lebih pantas untuk projek yang dinilai dapat dilaksanakan.

Ini juga mendukung tindakan hukum DUH, yang bertujuan meminta pemerintah untuk menerapkan langkah-langkah yang lebih ketat untuk memenuhi tujuan iklimnya.

Presiden DUH Juergen Resch memberitahu AFP bahawa campur tangan Tesla adalah kejutan yang dialu-alukan.

“Langkah yang tidak biasa ini akan membawa idea dan dorongan dari luar ke dalam perbincangan di Jerman mengenai birokrasi besar kami,” katanya.

Namun dia juga mengatakan bahawa DUH tidak setuju dengan semua yang dikemukakan Tesla, dan memperingatkan bahawa NGO dan persatuan aktivis harus terus terlibat.

DUH terkenal di Jerman kerana kempennya yang berjaya melarang kenderaan diesel dari pusat bandar, dan tidak berafiliasi dengan kumpulan persekitaran yang mengemukakan tuntutan terhadap kilang Tesla. – AFP

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS