Suhakam menegaskan bahawa setiap orang mempunyai kebebasan untuk beribadah, setelah kes serangan pengawal Klang | Malaysia

Suhakam menegaskan bahawa setiap orang mempunyai kebebasan untuk beribadah, setelah kes serangan pengawal Klang |  Malaysia

[ad_1]

Keempat-empat individu itu ditangkap oleh polis semalam berhubung dengan serangan terhadap dua lelaki oleh majikan mereka, yang didakwa kerana berpuasa.  - Gambar Bernama
Keempat-empat individu itu ditangkap oleh polis semalam berhubung dengan serangan terhadap dua lelaki oleh majikan mereka, yang didakwa kerana berpuasa. – Gambar Bernama

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 15 April – Setiap orang di Malaysia mempunyai hak untuk menganut dan mengamalkan agama mereka dan ini dilindungi oleh Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan, kata Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) hari ini.

Suruhanjaya hari ini mengecam tindakan keganasan terhadap dua pekerja yang didakwa dipukul oleh majikan mereka kerana menyiratkan mereka berpuasa, dengan mengatakan tindakan sedemikian tidak mendorong motivasi pekerja untuk bekerja lebih keras.

“Suhakam ingin menyoroti pentingnya menghormati kebebasan setiap orang untuk menyatakan agama atau kepercayaannya dalam beribadat, taat, praktik dan pengajaran, dan tidak ada yang berhak dikenakan segala bentuk serangan, penghinaan, atau penghinaan karena melakukannya, “Katanya dalam satu kenyataan.

Ia mengatakan bahawa majikan harus menghormati dan melindungi kebebasan tersebut, termasuk hak pekerja untuk mengaku, berlatih dan menyebarkan kepercayaan agama mereka bahkan di tempat kerja.

“Suhakam sangat mendesak para pengusaha dari setiap sektor atau industri, untuk memastikan langkah-langkah yang tepat dilaksanakan untuk mencegah dan menghilangkan semua bentuk intoleransi, ketidaksamaan dan diskriminasi agama,” katanya.

“Suhakam ingin menekankan perlunya memupuk budaya hormat-menghormati, toleransi, persamaan dan tidak diskriminasi dalam masyarakat dan menekankan bahawa semua pihak mempunyai peranan dalam mewujudkan persekitaran yang menghormati dan merangkul kepelbagaian kaum dan agama.”

Ia juga meminta pihak berwenang untuk melakukan penyelidikan menyeluruh, dengan mengatakan pelaku harus diadili atas tuduhan serangan, baterai dan pelanggaran hukum lainnya.

Empat orang, termasuk seorang pengawal peribadi, berada dalam tahanan antara lima dan tujuh hari dari hari ini, berkaitan dengan serangan dua pengawal peribadi oleh majikan mereka kerana berpuasa.

Perintah reman terhadap suspek, berusia antara 38 dan 46 tahun, dikeluarkan oleh Majistret Solehah Noratikah Ismail.

Keempat-empat individu itu ditangkap oleh polis semalam berhubung dengan serangan terhadap dua lelaki oleh majikan mereka, yang didakwa kerana berpuasa.

Setelah menyiasat premis majikan, polis menemui aktiviti perjudian haram dan sindiket pinjaman wang yang dikendalikan oleh majikan.

Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed berkata, dalam serbuan jam 10 malam di rumah salah seorang suspek di Bukit Tinggi di sini, polis merampas sepucuk pistol dan 10 peluru serta tongkat yang digunakan untuk memukul kedua pengawal tersebut.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS