SKMM menyelesaikan rancangan akses jalur lebar satelit di kawasan terpencil, kata menteri | Malaysia

SKMM menyelesaikan rancangan akses jalur lebar satelit di kawasan terpencil, kata menteri |  Malaysia

[ad_1]

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah, dalam satu kenyataan hari ini, mengatakan bahawa penilaian tender dari pemegang lesen penyedia perkhidmatan yang layak akan dimulakan sebaik sahaja permohonan ditutup pada 15 April. - Gambar Bernama
Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah, dalam satu kenyataan hari ini, mengatakan bahawa penilaian tender dari pemegang lesen penyedia perkhidmatan yang layak akan dimulakan sebaik sahaja permohonan ditutup pada 15 April. – Gambar Bernama

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 15 April – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang menyelesaikan proses tender untuk perkhidmatan akses jalur lebar satelit di 839 lokasi terpencil di seluruh negara.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah, dalam satu kenyataan hari ini, mengatakan bahawa penilaian tender dari pemegang lesen penyedia perkhidmatan yang layak akan dimulakan sebaik sahaja permohonan ditutup pada 15 April.

“Ini adalah bagian dari upaya pemerintah untuk mencapai pembangunan menuju transformasi digital negara melalui Jendela (Rancangan Jaringan Digital Nasional) dan inisiatif MyDigital yang merupakan rancangan inti untuk merealisasikan aspirasi negara digital, sesuai dengan Visi Kemakmuran Bersama menjelang 2030 , ”Katanya dalam kenyataan itu.

Katanya, kawasan itu terdiri daripada 178 penempatan Orang Asli di Kelantan, Pahang, Perak, Johor, Negri Sembilan dan Selangor, 138 tempat di pedalaman Sabah dan 523 lokasi di pedalaman Sarawak.

Menurut Saifuddin, kawasan-kawasan tersebut terletak jauh dari kemudahan rangkaian telekomunikasi yang ada dan sebahagian daripadanya sukar untuk dilalui oleh mesin berat kerana kawasan yang sukar.

Saifuddin mengatakan dalam hal ini, pelaksanaan Jendela sangat penting untuk menjembatani jurang digital sehingga tidak ada yang ketinggalan dalam hal rancangan pembangunan dan juga untuk memungkinkan setiap warga negara terlibat dalam ekonomi digital.

“Dengan akses internet yang komprehensif dan berkualiti, semua rakyat Malaysia dapat meningkatkan kemahiran digital mereka dan menikmati manfaat transformasi digital menuju Revolusi Industri 4.0,” katanya. – Bernama

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS