Satu kenderaan dicuri setiap satu jam 15 minit di Malaysia, kata majlis pengurangan kecurian kenderaan | Malaysia

Satu kenderaan dicuri setiap satu jam 15 minit di Malaysia, kata majlis pengurangan kecurian kenderaan |  Malaysia

[ad_1]

Timbalan Pengarah (Perisikan / Operasi) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Dev Kumar berkata, jumlah kes kecurian kenderaan yang dilaporkan di seluruh negara menunjukkan penurunan setiap tahun.  - Gambar oleh Choo Choy May
Timbalan Pengarah (Perisikan / Operasi) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Dev Kumar berkata, jumlah kes kecurian kenderaan yang dilaporkan di seluruh negara menunjukkan penurunan setiap tahun. – Gambar oleh Choo Choy May

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 8 April – Sebuah kenderaan dicuri setiap satu jam 15 minit di Malaysia, menurut penyelaras Majlis Pengurangan Pencurian Kenderaan Malaysia Berhad (VTREC), Mas Tina Abdul Hamid.

Dia mengatakan kajian yang dilakukan oleh VTREC tahun lalu mendapati 20 kenderaan dicuri setiap hari pada tahun 2020.

“Bagaimanapun, jumlahnya menurun berikutan kerjasama erat antara VTREC, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan agensi lain,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran Kempen Kesedaran Pencurian Kenderaan PDRM-VTREC, di sini, hari ini.

Sementara itu, timbalan pengarah (Perisikan / Operasi) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Dev Kumar berkata, jumlah kes kecurian kenderaan yang dilaporkan di seluruh negara menunjukkan penurunan setiap tahun.

“Terdapat 21.578 kes kecurian kenderaan yang dilaporkan tahun lalu berbanding 30.868 kes pada tahun 2019, menunjukkan penurunan keseluruhan sebanyak 30 peratus.

Jumlah itu melibatkan pencurian 4,596 kereta, 16,057 motosikal dan 925 lori, van dan kenderaan berat, ”tambahnya.

Sementara itu, dia mengatakan tindakan telah diambil di bawah Akta Pencegahan Jenayah (POCA) 1959 terhadap 1,215 anggota sindiket pencurian kenderaan sejak 2016, selain anggota yang telah didakwa di mahkamah atas kesalahan yang sama.

Jumlah itu terdiri daripada 753 orang yang mencuri motosikal, 422 yang mencuri kereta dan selebihnya, mencuri kenderaan lain

Mengenai Gang Lanun Merah Black Maria 360, yang dikatakan terlibat dalam pembuangan sampah dan sisa toksik, pengedaran dadah dan penyeludupan pendatang tanpa izin di Pandamaran, Klang, Dev mengatakan siasatan masih dilakukan pada peringkat awal dengan mengumpulkan maklumat lebih lanjut.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani sebelum ini mengatakan bahawa kertas siasatan telah dibuka mengenai dakwaan kemunculan semula kumpulan itu, yang dikatakan mempunyai sekurang-kurangnya 500 anggota dan terlibat dalam pelbagai bentuk jenayah terancang di Kawasan Klang sejak 2013. – Bernama

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS