Saham Eropah berhenti hampir tinggi, UK mengatasi | Wang

Saham Eropah berhenti hampir tinggi, UK mengatasi |  Wang

[ad_1]

Indeks STOXX 600 pan-Eropah naik 0.1 peratus lebih rendah, diperdagangkan tepat di bawah paras penutupan rekod 435.26 mata pada hari Selasa.  - Gambar Reuters
Indeks STOXX 600 pan-Eropah naik 0.1 peratus lebih rendah, diperdagangkan tepat di bawah paras penutupan rekod 435.26 mata pada hari Selasa. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


FRANKFURT, 8 April – Saham Eropah sedikit berubah dan ditutup tidak lama ke paras tertinggi semalam, dengan saham penjagaan kesihatan di kalangan penurunan teratas, sementara optimisme terhadap pemacu vaksinasi yang cepat dan pound yang lemah membantu ekuiti UK mengatasi.

Indeks STOXX 600 pan-Eropah naik 0.1 peratus lebih rendah, diperdagangkan tepat di bawah paras penutupan rekod 435.26 mata pada hari Selasa. Stok penjagaan kesihatan turun 0.8 peratus, menyebabkan penurunan sektoral.

FTSE 100 pengeksport UK meningkat 0.9 peratus ketika pound yang lemah menaikkan pendapatan dolar, sementara indeks midcap yang fokus dalam negeri mencecah paras tertinggi ketika Britain memulakan peluncuran vaksin Moderna Covid-19.

“Nampaknya walaupun indeks cip biru UK, dan saudara kandungnya, menikmati optimisme mengenai kemunculan semula pasca-Covid di negara itu, sterling dibebani dengan kebimbangan mengenai program vaksin,” kata Connor Campbell, seorang penganalisis di Spreadex.

Lantunan di sektor sensitif ekonomi seperti bank, tenaga dan pembuat kereta mendorong saham Eropah ke tahap pra-pandemi awal minggu ini, ketika pelabur bertaruh pada pemulihan ekonomi global yang kuat, didorong oleh vaksin dan langkah-langkah rangsangan yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Bacaan terakhir Indeks Pengurus Pembelian IHS Markit menunjukkan aktiviti perniagaan zon euro kembali meningkat pada bulan Mac, disokong oleh peningkatan rekod dalam sektor pembuatan dan ketika industri perkhidmatan mengatasi penguncian baru lebih baik daripada yang dijangkakan.

“Ada kes yang harus dibuat pada paruh kedua tahun ini ketika Eropah benar-benar mempunyai saatnya, kerana ia telah ketinggalan selebihnya dalam pemulihannya. Mereka akhirnya berjaya meningkatkan produksi dan pengedaran vaksin, ”kata Julien Lafargue, ketua strategi ekuiti di Barclays Private Bank.

Dengan musim penghasilan yang akan bermula bulan ini, pelabur berharap pemulihan yang kuat.

Keuntungan bagi syarikat di STOXX 600 dijangka melonjak 47.4 peratus pada suku pertama berbanding angka yang dipukul tahun sebelumnya, menurut data Refinitiv IBES.

Debut pasaran UK baru-baru ini Deliveroo Holdings meningkat 2.1 peratus kepada 285.7549 pence pada hari pertama perdagangan tanpa had ketika peruncit dibenarkan berdagang. Ia merosot hampir 28 persen sejak minggu lalu ketika harga penawaran awam awalnya 390 pence.

M&A Perancis juga menjadi tumpuan, dengan kumpulan tenaga EDF melonjak 10.5 peratus, setelah sumber memberitahu Reuters bahawa pemerintah menjangkakan akan membelanjakan sekitar € 10 miliar (RM49.04 bilion) untuk membeli pemegang saham minoriti sebagai sebahagian daripada cadangan penstrukturan semula syarikat.

Amundi naik 2.9 peratus setelah Societe Generale mengatakan bahawa dalam perbincangan eksklusif untuk menjual sebahagian besar pengurus aset Lyxor kepada Amundi dengan harga € 825 juta. – Reuters

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS