Projek Taman Pintar Agro Selangor: JAS mengatakan masih belum menerima laporan penilaian kesan persekitaran | Malaysia

Projek Taman Pintar Agro Selangor: JAS mengatakan masih belum menerima laporan penilaian kesan persekitaran |  Malaysia

[ad_1]

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Pengarah JAS, Norlin Jaafar mengatakan berdasarkan rekodnya, tidak ada laporan EIA yang diterima dari PKPS seperti yang dikehendaki di bawah Seksyen 34A (6) Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974. - Gambar Bernama
Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Pengarah JAS, Norlin Jaafar mengatakan berdasarkan rekodnya, tidak ada laporan EIA yang diterima dari PKPS seperti yang dikehendaki di bawah Seksyen 34A (6) Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974. – Gambar Bernama

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


SHAH ALAM, 15 April – Jabatan Alam Sekitar (JAS) belum menerima laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) untuk projek Taman Pintar Agro Selangor (SSAP) di Changkat Menteri, Sabak Bernam, dari Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Selangor ( PKPS).

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Pengarah JAS, Norlin Jaafar mengatakan berdasarkan rekodnya, tidak ada laporan EIA yang diterima dari PKPS seperti yang dikehendaki di bawah Seksyen 34A (6) Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974.

“Terma Rujukan (TOR) Laporan EIA untuk cadangan pengembangan perkebunan kelapa sawit untuk seluruh wilayah tanah milik PKPS di Sabak Bernam telah diterima oleh JAS pada 5 Disember 2019, namun laporan TOR tidak disahkan pada 29 Januari 2020.

Setelah siasatan JAS Selangor ke lokasi projek, perintah pemberitahuan dikeluarkan kepada PKPS pada 8 April 2021 di bawah Seksyen 31, Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 (Akta 127) serta perintah berhenti kerja untuk aktiviti yang ditetapkan di bawah Seksyen 34AA yang sama Bertindak pada 12 April 2021 untuk menghentikan kerja pembersihan tapak dengan segera dan menyerahkan laporan EIA kepada JAS, ”katanya.

Dia mengatakan DOE sedang memantau pelaksanaan proyek untuk memastikan tidak ada kegiatan yang dilakukan di lokasi dan tindakan tegas akan diambil terhadap pelanggaran undang-undang di bawah Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 dan peraturannya.

Sebelumnya, pada 8 April, PKPS dalam pernyataan media menyatakan bahawa ia telah melantik perunding pada tahun 2019 untuk melakukan kajian EIA mengenai tanah untuk cadangan pembukaan kawasan perkebunan kelapa sawit, kerana kategori penggunaan tanah telah ditetapkan dalam PKPS Surat Ikatan Hakmilik. – Bernama

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS