Peraturan perdagangan global dapat membantu memerangi perubahan iklim, kata ketua perdagangan AS | Wang

Peraturan perdagangan global dapat membantu memerangi perubahan iklim, kata ketua perdagangan AS |  Wang

[ad_1]

Tai mengatakan bahawa dia berkomitmen untuk memperkuat peraturan dalam Organisasi Perdagangan Dunia (WTO) untuk memerangi masalah seperti pembalakan haram dan penangkapan ikan berlebihan.  - Gambar Reuters
Tai mengatakan bahawa dia berkomitmen untuk memperkuat peraturan dalam Organisasi Perdagangan Dunia (WTO) untuk memerangi masalah seperti pembalakan haram dan penangkapan ikan berlebihan. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


WASHINGTON, 16 April – Perdagangan antarabangsa mendorong negara-negara untuk mengikis perlindungan alam sekitar untuk menarik pelaburan, dan peraturan perdagangan global diperlukan untuk melawan “perlumbaan ke bawah,” kata Perwakilan Perdagangan AS Katherine Tai pada hari Khamis.

“Pandangan bahawa isu-isu alam sekitar bukan merupakan bagian dari perdagangan mengabaikan kenyataan bahawa peraturan globalisasi yang ada mendorong insentif tekanan terhadap perlindungan alam sekitar,” kata Tai dalam pidato yang disiapkan.

“Ini menjadikan negara-negara dengan standard persekitaran yang lebih tinggi berada pada kerugian yang kompetitif,” katanya dalam pidato ke Pusat Kemajuan Amerika, sebuah badan pemikir Washington yang progresif.

Dia mengatakan bahawa dia berkomitmen untuk memperkuat peraturan dalam Organisasi Perdagangan Dunia (WTO) untuk memerangi masalah seperti pembalakan haram dan penangkapan ikan berlebihan.

Bagaimanapun, peraturan itu tidak berkesan jika tidak dikuatkuasakan, katanya.

“Ke depan, perdagangan memiliki peran untuk mencegah putaran ke bawah dan memberi insentif perlumbaan ke puncak,” kata Tai.

“Tetapi kita harus berhati-hati bahawa kita hanya akan benar-benar menangani skala global masalah ini melalui peraturan global.”

Presiden AS Joe Biden telah mengumumkan rancangan infrastruktur dan pekerjaan yang besar yang akan menumpukan pada mewujudkan pekerjaan melalui pengembangan tenaga boleh diperbaharui dan projek-projek alam sekitar yang lain “untuk menayangkan semula dan membina semula ekonomi baru,” katanya.

Tetapi dasar domestik tidak mencukupi, dan standard persekitaran mesti menjadi faktor di seluruh rantaian bekalan antarabangsa, untuk memastikan akses yang boleh dipercayai ke teknologi utama, yang “akan sangat penting untuk peralihan kita ke sifar bersih menjelang 2050.”

“Kita mesti menjimatkan sumber yang kita ada dan bekerjasama dengan rakan dagang kita untuk melakukan hal yang sama – untuk mengurangkan dan menyesuaikan diri dengan tekanan iklim,” kata Tai. – AFP

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS