Penganalisis: Warisan tidak dapat berperang sendirian setelah Pakatan merundum, memerlukan rakan kongsi untuk terus relevan | Malaysia

Penganalisis: Warisan tidak dapat berperang sendirian setelah Pakatan merundum, memerlukan rakan kongsi untuk terus relevan |  Malaysia

[ad_1]

Bendera Parti Warisan Sabah digambarkan semasa kempen pilihan raya negeri Sabah di Luyang, Sabah 14 September 2020. - Gambar oleh Firdaus Latif
Bendera Parti Warisan Sabah digambarkan semasa kempen pilihan raya negeri Sabah di Luyang, Sabah 14 September 2020. – Gambar oleh Firdaus Latif

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KOTA KINABALU, 8 April – Setelah Parti Warisan Sabah menjauhkan diri dari Pakatan Harapan, penganalisis politik telah memberi amaran bahawa parti Malaysia Timur perlu bekerjasama dengan parti politik peringkat nasional jika ingin tetap relevan dengan pengundi.

Penganalisis juga menyatakan bahawa Warisan mungkin mendapat keuntungan daripada kerjasama dengan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Gabungan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda), kerana yang terakhir sedang menghadapi sekatan untuk mendaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.

“Langkah itu penting, apa lagi yang dapat mereka lakukan,” kata rakan kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, Oh Ei Sun.

“Untuk tetap relevan secara politik, Warisan harus mengartikulasikan bagaimana kedudukannya yang diisytiharkan sendiri lebih unggul daripada kedudukan koalisi utama. Ia memang boleh bekerjasama dengan pihak lain yang kurang lebih bebas seperti Muda sehingga akhirnya mereka dapat berkembang menjadi kekuatan ketiga yang boleh dipercayai dan layak untuk diperhitungkan, ”katanya.

Parti itu, yang telah mencapai banyak kejayaan di Sabah setelah bekerjasama dengan DAP, PKR, Parti Amanah Negara dan Upko, baru-baru ini menyatakan bahawa ia bukan lagi sebahagian daripada gabungan PH Plus.

Oh berkata, bekerjasama dengan PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim atau Pejuang Tun Dr Mahathir Mohamad adalah pilihan untuk mendapatkan lebih banyak daya tarikan di Semenanjung Malaysia, tetapi ini mungkin tidak mungkin disebabkan oleh Shafie dengan Anwar.

“Mereka harus mengira kos dan faedah. Contohnya, bekerja dengan Dr Mahathir atau Anwar, berapa kos dan faedahnya, ”tanya Oh.

Seorang penganalisis dengan kumpulan pemikir tempatan yang tidak mahu disebutkan namanya mengatakan bahawa visi Shafie adalah progresif – untuk bekerja dengan Syed Saddiq dan generasi muda – tetapi kedua-dua pihak masih belum diuji dan mungkin perlu menggunakan platform yang lebih besar.

“Mereka tidak mempunyai asas yang dimiliki PKR, DAP, Umno atau PAS. Di Malaysia, anda masih memerlukan akar umbi seperti itu untuk benar-benar mendapat tempat, ”katanya.

Namun, dia tidak menafikan bahawa pihak-pihak, jika mereka menggabungkan usaha, dapat membentuk blok kecil dengan kubu kuat Warisan di pantai timur dan tempat duduk berpusat di Bajau dan markas muda Syed Saddiq.

“Ini mungkin cukup bagi mereka untuk menjadi raja yang kecil tetapi penting,” katanya.

Penganalisis politik Universiti Malaysia Sabah Romzi Tiong mengatakan bahawa bekerjasama dengan parti yang berpusat di Semenanjung mungkin tidak mencukupi, dan Warisan akan memerlukan beberapa perubahan besar untuk mengekalkan momentumnya sekarang dan menarik lebih banyak pengundi untuk partinya yang agak baru terutama di Semenanjung.

“Pilihan raya negeri terakhir menyaksikan Warisan Plus kehilangan pegangan di kerusi ketika berkolaborasi dengan PH. Ini tentunya disebabkan oleh kewajibannya dalam mengorbankan beberapa kerusi untuk PH.

“Meskipun, Warisan tidak semestinya mendapat pengaruh dengan keputusan seperti itu, ada kemungkinan partai tersebut dapat memperoleh beberapa kerusi yang ditandingi oleh sekutunya pada pilihan raya berikutnya,” katanya.

Dia mengatakan bahawa kerana Warisan telah menunjukkan bahawa ia tidak dapat menyerang di pantai barat atau kerusi dalaman dengan majoriti pengundi lokal, Romzi mengatakan ia perlu mengubah pendekatan dan sikap politiknya, terutama di kalangan pemimpin tertinggi, jika ia bertujuan untuk mendapatkan lebih banyak tempat duduk.

“Pada masa ini, saya tidak melihat petunjuk yang signifikan bahwa pemilih akan mendukung Warisan di banyak daerah, terutama di daerah KadazanDusun-Murut.

“Ini dapat berfungsi untuk memperbaiki pendekatan politiknya, yang tidak bermaksud gaya elitis dan perpecahan dalaman,” katanya.

Romzi berkata, walaupun perkongsian dengan Muda dapat membantu pengenalannya ke Semenanjung, ia tidak akan mendapat nikmat di Sabah, di mana politik perlindungan masih berkuasa.

Warisan Shafie pertama kali menjadi rebutan pada tahun 2016 setelah dia diusir dari Umno kerana mengkritik Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Razak menangani kontroversi 1MDB. Shafie mengatakan bahawa dia mahu menjatuhkan kerajaan negeri yang menjadi kenyataan pada Mei 2018 semasa PRU14, menggulingkan Barisan Nasional di negeri ini untuk pertama kalinya.

Namun, semasa tinjauan secara paksa pada bulan September 2020, Warisan kehilangan negeri itu daripada gabungan Gabungan Rakyat Sabah, gabungan bekas rakannya dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Umno dan parti-parti lain.

Shafie, yang mempunyai perjanjian longgar dengan Pakatan Harapan Plus, memutuskan untuk memutuskan hubungan ketika bekas pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengundurkan diri dan digulingkan dari parti itu.

Sejak itu dia mengatakan bahawa masa Anwar dan Dr Mahathir sudah berakhir, dan dia ingin melebarkan sayap Warisan ke Semenanjung Malaysia dan membangun kehadirannya di sana dengan tujuan untuk bekerja dengan generasi pemimpin yang akan datang.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS