Ordinan Darurat: Mereka yang menghadapi penjara tiga tahun kini boleh mendapatkan khidmat masyarakat | Malaysia

Ordinan Darurat: Mereka yang menghadapi penjara tiga tahun kini boleh mendapatkan khidmat masyarakat |  Malaysia

[ad_1]

Sebelumnya, hanya mereka yang menghadapi hukuman penjara hingga tiga bulan yang layak untuk menjalani layanan masyarakat.  - Gambar Reuters
Sebelumnya, hanya mereka yang menghadapi hukuman penjara hingga tiga bulan yang layak untuk menjalani layanan masyarakat. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 16 April – Mulai hari ini, mereka yang menghadapi hukuman penjara hingga tiga tahun boleh memenuhi syarat untuk menjalani perkhidmatan masyarakat, menurut Ordinan 2021 (Pindaan) Darurat (Peserta Kehadiran Wajib) (Pindaan).

Sebelumnya, hanya mereka yang menghadapi hukuman penjara hingga tiga bulan yang layak untuk menjalani layanan masyarakat.

Ordinan itu memperkenalkan pindaan kepada Seksyen 5 Akta Kehadiran Wajib Pelanggar 1954, yang menyatakan bahawa mahkamah boleh, bukannya hukuman atau komit, seperti itu, membuat perintah kehadiran wajib yang menghendaki seseorang menghadiri setiap hari di pusat di mana mereka akan melakukan kerja wajib untuk tempoh tidak melebihi 12 bulan dan untuk jumlah jam setiap hari tidak melebihi empat seperti yang ditentukan dalam susunan tersebut.

Mahkamah juga harus mempertimbangkan watak orang tersebut, sifat dan keseriusan kesalahan dan semua keadaan lain yang berkaitan.

Sementara itu, menurut Seksyen 5A Akta yang sama, dinyatakan bahawa ketua pengarah boleh, secara bertulis, memberi arahan untuk memindahkan mana-mana pesalah yang diwajibkan di bawah Perintah Kehadiran Wajib untuk menghadiri setiap hari di pusat ke pusat lain, atas permohonan dibuat oleh pesalah atau jika ketua pengarah berpendapat perlu untuk melakukannya.

Ketetapan itu diwartakan ketika Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berpuas hati bahawa tindakan segera diperlukan untuk menjamin dan memelihara keselamatan, kehidupan ekonomi dan ketenteraman awam.

Pada 12 Januari, Istana Negara, dalam satu kenyataan, mengumumkan bahawa Yang di-Pertuan Agong menyetujui Pengisytiharan Darurat untuk dilaksanakan di seluruh negara hingga 1 Ogos sebagai langkah proaktif untuk membendung penyebaran Covid-19 di negara ini. – Bernama

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS