Negara mana yang akan mendapat keuntungan paling besar daripada kenaikan Hak Pengambilan Khas IMF | Wang

Negara mana yang akan mendapat keuntungan paling besar daripada kenaikan Hak Pengambilan Khas IMF |  Wang

[ad_1]

Logo Dana Kewangan Antarabangsa dilihat di luar bangunan ibu pejabat semasa pertemuan musim bunga IMF / Bank Dunia di Washington, AS, 20 April 2018. - Gambar Reuters
Logo Dana Kewangan Antarabangsa dilihat di luar bangunan ibu pejabat semasa pertemuan musim bunga IMF / Bank Dunia di Washington, AS, 20 April 2018. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


LONDON, 7 April – Menteri-menteri kewangan terkemuka di dunia bersedia untuk menyokong peruntukan baru Dana Moneter Antarabangsa sebanyak 650 bilion dolar AS untuk mata wang khas, untuk menarik negara berpendapatan rendah yang dilanda wabak koronavirus.

Kami menerangkan apa itu SDR, bagaimana mereka digunakan dan negara mana yang paling banyak mendapat manfaatnya.

Apakah hak menarik khas?

SDR adalah aset simpanan IMF, dan boleh ditukar dengan dolar, euro, sterling, yen dan yuan Tiongkok atau renminbi. Peruntukan SDR memerlukan persetujuan oleh ahli IMF yang memegang 85 peratus daripada jumlah suara. Oleh kerana Amerika Syarikat memperoleh 16.5 peratus suara, pandangan Washington sangat menentukan.

Sejauh ini, IMF telah memperuntukkan SDR 204.2 bilion, bersamaan dengan kira-kira AS $ 285 bilion.

Bagaimana mereka berfungsi?

IMF menerbitkan SDR kepada bank pusat negara anggotanya sebagai aset rizab – iaitu aset yang dapat mereka tukar dengan mudah dengan mata wang keras dengan bank pusat lain. Sebilangan besar bank pusat melakukan pertukaran secara sukarela, tetapi, jika tidak, IMF mempunyai kuasa untuk memutuskan siapa yang mesti menerima SDR.

Nilai SDR ditetapkan setiap hari berdasarkan sekumpulan lima mata wang antarabangsa utama: dolar AS (42 peratus), euro (31 peratus), yuan Tiongkok (11 peratus), yen Jepun (8 per sen) dan pound Britain (8 peratus).

Peruntukan SDR baru dapat dilakukan dengan cepat. Setelah mendapat sokongan yang cukup di kalangan masyarakat antarabangsa, proses IMF formal hanya memerlukan beberapa bulan. Pada tahun 2009, IMF secara rasmi mencadangkan peruntukan SDR kepada dewan pada awal bulan Jun dan negara-negara menerima SDR mereka pada akhir bulan Ogos.

Berapakah kenaikan yang akan berlaku?

Draf komuniti G20 yang akan dikeluarkan kemudian menunjukkan para pemimpin telah memberi lampu hijau kepada penerbitan SDR bernilai AS $ 650 bilion. Itu lebih besar daripada US $ 500 bilion yang dilihat pada awal tahun ini.

Ahli ekonomi di Morgan Stanley mengatakan ada alasan praktikal untuk ukuran tersebut. IMF tidak mempunyai batasan khusus pada peruntukan SDR, tetapi undang-undang AS membatasi ukuran peruntukan SDR yang dapat diterima dan dipilih oleh Setiausaha Perbendaharaan tanpa persetujuan terlebih dahulu oleh Kongres.

Ini tidak boleh lebih dari ukuran kuota AS dalam IMF. Ini secara efektif mengehadkan ukuran peruntukan SDR tunggal kepada kira-kira AS $ 680 bilion.

Siapa yang paling mendapat faedah?

Oleh kerana SDR diperuntukkan secara pro rata dalam kaitannya dengan “kuota” IMF suatu negara, pengagihannya sangat condong ke negara-negara yang lebih besar dan kaya yang dapat dibilang paling membutuhkannya. Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan United Kingdom sahaja akan menerima hampir separuh daripada kecairan baru.

Penganalisis menganggarkan bahawa kenaikan AS $ 650 bilion akan memberikan cadangan tambahan sekitar AS $ 21 bilion kepada negara-negara berpendapatan rendah. Mungkin jauh lebih tinggi jika negara-negara kaya, yang akan menerima sekitar US $ 400 bilion dari peruntukan itu, memberi pinjaman atau menyumbangkan beberapa SDR baru mereka.

Penganalisis di Citi telah mengira kenaikan akan menggandakan cadangan Zambia dan meningkatkan Zimbabwe lebih dari enam kali ganda. Ini juga baik untuk negara-negara seperti Argentina, Turki, Sri Lanka, Afrika Selatan, Pakistan dan Nigeria, yang juga akan meningkatkan 10% hingga 20% untuk rizab FX mereka. – Reuters

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS