Najib mendakwa notis kebangkrutan sebagai cubaan untuk membatalkan kelayakannya sebagai MP setelah tinjauan menjadikannya sebagai pemimpin utama untuk menjadi PM sekali lagi | Malaysia

Najib mendakwa notis kebangkrutan sebagai cubaan untuk membatalkan kelayakannya sebagai MP setelah tinjauan menjadikannya sebagai pemimpin utama untuk menjadi PM sekali lagi |  Malaysia

[ad_1]

Ahli Parlimen Pekan itu mempersoalkan masa pemberitahuan kemuflisan yang disampaikan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) kepadanya semalam.  - Gambar oleh Shafwan Zaidon
Ahli Parlimen Pekan itu mempersoalkan masa pemberitahuan kemuflisan yang disampaikan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) kepadanya semalam. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 6 April – Datuk Seri Najib Razak hari ini mengaku menjadi mangsa muslihat lain untuk melucutkan statusnya sebagai Ahli Parlimen sebelum pilihan raya umum ke-15, walaupun dia mengemukakan sabitannya kerana menjarah RM42 juta daripada dana kerajaan SRC International Sdn Bhd.

Ahli Parlimen Pekan itu mempersoalkan masa pemberitahuan kemuflisan yang disampaikan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) kepadanya semalam.

Dalam catatan di Facebook, dia mengatakan bahawa waktu pemberitahuan – datang pada hari pertama persidangan rayuannya – bertujuan untuk menambahkan garam pada luka terbuka.

“Setelah selesai sesi pengadilan semalam, saya menemui seorang wakil LHDN di kediaman peribadi saya, di mana saya diberi notis muflis berkaitan dengan ringkasan cukai pendapatan saya dari tahun 2011 hingga 2017!

“Bagaimana ia berlaku? Kes cukai ini dikenakan kepada saya oleh kerajaan PH (Pakatan Harapan) dan tidak mempunyai alasan kukuh atau kebaikan apa pun. Ia kemudian diteruskan oleh pemerintah PN, ”katanya.

Najib mengatakan bahawa dia mengesyaki masa pemberitahuan itu datang sebagai cara untuk menghalangnya dalam pilihan raya akan datang.

Tidak termasuk tinjauan yang tidak bertarikh oleh Universiti Utara Malaysia yang melibatkan 60,000 orang, dia mendakwa majoriti mahu dia menjadi perdana menteri sekali lagi berbanding penyandangnya Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menduduki tempat keempat.

“Barisan Nasional (BN) juga merupakan gabungan pilihan pertama dalam pemilihan, sementara posisi Perikatan Nasional (PN) tidak stabil,” katanya.

Najid menegaskan bahawa dia telah membayar cukai pendapatannya tanpa gagal sepanjang sepanjang menjadi PM.

Dia menuntut RM1.74 bilion (termasuk penalti RM46 juta dari tahun lalu) yang dituntut oleh LHDN sebagai penilaian tambahan dan penalti yang tidak masuk akal.

Dia menambahkan bahawa LHDN sebelumnya telah mengeluarkan pernyataan yang menyatakan bahawa sumbangan politik tidak dikenakan cukai, merujuk kepada dana politik yang dia terima selama menjadi perdana menteri.

Dia menambah bahawa wang yang diterima telah dibelanjakan untuk CSR dan politik, termasuk sumbangan kepada masjid-masjid di Malaysia dan bantuan banjir selama empat tahun.

“Bayangkan anda menerima denda cukai RM1.7 bilion kerana menggunakan wang dari Arab Saudi untuk membantu mangsa banjir dan masjid di seluruh negara selama empat tahun!

“Kami memastikan wang itu digunakan untuk orang-orang, tempat-tempat ibadah dan membantu mereka yang memerlukan tanpa harus berhutang dengan mana-mana kroni syarikat,” katanya.

Dia bagaimanapun mengatakan bahawa dia akan terus memerangi ketidakadilan yang dilakukan terhadapnya dan membuktikan dirinya tidak bersalah dari tuduhan ini, seperti yang telah dia dakwa sebelumnya.

“Saya akan menjadikan pengalaman ini sebagai panduan perjalanan saya untuk memelihara diri dan mengembalikan kepercayaan masyarakat terhadap penganiayaan yang sedang berlaku.

“Lebih penting lagi, saya akan terus menggunakan kemampuan saya untuk memberikan rayuan terbaik bersama peguam saya untuk membantu para hakim dalam membuat keputusan yang memihak kepada kebenaran dan bukan sebaliknya,” katanya.

Portal berita Malaysiakini memetik sumber yang tidak disebutkan namanya dekat dengan Najib yang mengatakan bahawa notis kebankrapan terhadap Najib dijadualkan untuk pengurusan kes di mahkamah pada 5 Mei.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS