Moody’s: Modal AmBank, dilanda penyelesaian 1MDB, akan bertambah baik dengan penerbitan saham | Wang

Moody’s: Modal AmBank, dilanda penyelesaian 1MDB, akan bertambah baik dengan penerbitan saham |  Wang

[ad_1]

Moody's mengubah penarafan A3 AmBank menjadi negatif setelah bank itu mengumumkan penyelesaian RM2.8 bilion dengan kerajaan Malaysia mengenai peranannya dalam kegagalan penggelapan 1MDB.  - Gambar Reuters
Moody’s mengubah penarafan A3 AmBank menjadi negatif setelah bank itu mengumumkan penyelesaian RM2.8 bilion dengan kerajaan Malaysia mengenai peranannya dalam kegagalan penggelapan 1MDB. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 8 April – Moody’s memberikan penilaian kredit positif kepada Kumpulan AmBank (AMMB Holdings Berhad) berikutan kejayaan penempatan persendiriannya, yang dijangka akan mengumpulkan RM825 juta melalui penerbitan 300 juta saham.

Agensi penarafan mengubah penarafan A3 AmBank menjadi negatif setelah bank mengumumkan penyelesaian RM2.8 bilion dengan kerajaan Malaysia mengenai peranannya dalam kegagalan penggelapan 1MDB.

Penerbitan, dengan harga RM2.75 sesaham, menyumbang sekitar 10 peratus daripada modal sahamnya. Saham tersebut terlampaui langganan.

“Ini memberi kredit positif bagi AmBank Group dan anak syarikat operasi utamanya AmBank (M) Berhad kerana modal yang dikumpulkan akan mengimbangi sebahagiannya pengurangan modal akibat penyelesaian 1Malaysia Development Berhad (1MDB) baru-baru ini,” kata agensi itu dalam penerbitnya. komen.

“Sebilangan besar hasil akan memperkukuhkan modal AmBank. Lebih penting lagi, penempatan swasta adalah bukti komitmen AmBank Group untuk mengembalikan modalnya ke tahap penempatan, ”tambahnya.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS