MMC menjangkakan lonjakan jumlah kargo kerana kejadian Terusan Suez | Wang

MMC menjangkakan lonjakan jumlah kargo kerana kejadian Terusan Suez |  Wang

[ad_1]

Paparan menunjukkan kapal kontena Ever Given di Terusan Suez dalam gambar satelit Maxar Technologies ini yang diambil pada 29 Mac 2021. - Gambar Maxar Technologies melalui Reuters
Paparan menunjukkan kapal kontena Ever Given di Terusan Suez dalam gambar satelit Maxar Technologies ini yang diambil pada 29 Mac 2021. – Gambar Maxar Technologies melalui Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 8 April – MMC Corp Bhd menjangkakan peningkatan jumlah kargo transhipment sebagai akibat dari kejadian Ever Given dua minggu yang lalu, di mana kapal kontena itu tersadai dan menghalang laluan lebih dari 300 kapal di kedua hujung Terusan Suez .

Pengarah Urusan kumpulan Datuk Seri Che Khalib Mohamad Nor mengatakan kapal telah meneruskan perjalanan mereka setelah kapal kontena besar-besaran dikeluarkan, membersihkan laluan perdagangan utama untuk lalu lintas.

Dia mengatakan ini akan membawa hasil positif ke pelabuhan di bawah pengurusan MMC, khususnya Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd (PTP), yang menangani aktiviti pemindahan.

“Mereka harus mencari tempat sementara untuk kargo mereka dan PTP dapat menampung ini.

“Oleh itu, kami menjangkakan lonjakan dalam beberapa minggu ke depan kerana pelepasan kapal Ever Given,” katanya dalam sidang media maya sempena taklimat media mengenai transformasi digital MMC hari ini.

Pelabuhan Klang dan PTP adalah satu-satunya pelabuhan Malaysia yang menerima panggilan dari Eropah dan negara-negara Mediterranean.

Dilaporkan bahawa 437 kapal menunggu untuk transit melalui jalan air Terusan Suez, yang merupakan jalan air terpenting yang menghubungkan Timur dan Barat.

Sementara itu, MMC telah bekerjasama dengan penyedia perisian Ramco Systems untuk melaksanakan program transformasi digital Enterprise Resource Planning (ERP) di seluruh portnya, yang akan menyaksikan sistem ERP port MMC digabungkan menjadi platform digital bersepadu.

Mengulas mengenai integrasi sistem, Che Khalib mengatakan kumpulan utiliti dan infrastruktur telah memperuntukkan peruntukan digitalisasi yang tinggi untuk tahun 2021, tetapi enggan menyatakan jumlahnya.

“Jumlah itu besar dan anggaran usaha besar telah diperuntukkan untuk sistem ERP, dan seluruh transformasi diharapkan akan selesai pada tahun 2023,” tambahnya.

Che Khalib lebih jauh menjelaskan bahawa penyatuan sistem ERP di seluruh pelabuhannya akan mengakibatkan pengurangan kos sekitar 20 persen untuk semua operasi pelabuhan.

Bahagian pelabuhan dan logistik MMC merangkumi operasi PTP, Johor Port Bhd, Northport (Malaysia) Bhd, Penang Port Sdn Bhd dan Tanjung Bruas Port Sdn Bhd.

MMC juga hadir di Arab Saudi melalui Red Sea Gateway Terminal Company Ltd, terminal pelabuhan kontena di Pelabuhan Islam Jeddah.

“Kami juga ingin menerapkan sistem yang sama untuk perniagaan kontena kami di bawah Kontena Nasional Bhd.

“Namun, sistem transformasi tidak termasuk dalam kegiatan kami di Jeddah,” katanya.

ERP diharapkan dapat meningkatkan pengalaman pelanggan MMC, terutama melalui cara operasi standar di seluruh pelabuhannya.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, Singapura akan merevisi tarif iuran pelabuhannya untuk membiayai peningkatan biaya operasi dan penyelenggaraan Pelabuhan Singapura, menurut Lembaga Maritim dan Pelabuhan Singapura (MPA).

Dilaporkan bahawa revisi ini juga untuk mendorong kapal untuk membuat perputaran lebih cepat di pelabuhan untuk memungkinkan lebih banyak kapal dilayani dalam ruang pelabuhan yang terbatas di pelabuhan.

“Port iuran membiayai penyelenggaraan jalan raya Singapura, jangkar dan bantuan untuk navigasi, yang sangat penting untuk keselamatan pelayaran pengguna pelabuhan,” kata MPA. – Bernama

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS