MDEC mengalu-alukan Clarivate, syarikat ke-100 UK dengan status MSC | Wang

MDEC mengalu-alukan Clarivate, syarikat ke-100 UK dengan status MSC |  Wang

[ad_1]

KUALA LUMPUR, 8 April – Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) telah menyambut baik Clarivate, syarikat ke-100 dari United Kingdom (UK) untuk memperoleh status MSC Malaysia, yang menunjukkan keyakinan pelabur yang berterusan di negara ini.

Clarivate, peneraju global dalam memberikan maklumat dan pandangan yang dipercayai untuk mempercepat laju inovasi bagi organisasi, akan mendasarkan Pusat Perniagaan Globalnya (GBC) di Pulau Pinang, dan penubuhan pusat ini akan menyaksikan penciptaan hingga 200 peluang pekerjaan baru di pelbagai peranan teknologi digital.

Pusat ini adalah satu daripada hanya tiga di dunia.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Pegawai Eksekutif MDEC Surina Shukri berkata syarikat itu menyambut baik Clarivate ke MSC Malaysia, yang operasinya akan menyumbang untuk menjadikan Malaysia sebagai Jantung Asean Digital.

“Ia akan menjadi syarikat berstatus MSC ke-100 dari UK untuk mendarat di sini dan saya pasti berharap lebih banyak yang akan segera menyusul ketika kita melihat lintasan ekonomi digital yang meningkat, yang diperkirakan akan menyumbang 22.6 peratus kepada produk domestik kasar menjelang 2025 .

“MDEC akan terus memacu ekonomi digital ke depan dengan masyarakat di pusat Revolusi Industri Keempat, mendorong kesejahteraan bersama untuk semua sejajar dengan Malaysia 5.0,” katanya.

MDEC akan terus maju dengan mandatnya untuk menarik lebih banyak pelaburan ke negara ini melalui kolaborasi lebih lanjut dengan Jabatan Perdagangan Antarabangsa UK melalui Suruhanjaya Tinggi Britain Kuala Lumpur dan dengan organisasi rakan mereka, Dewan Perniagaan British-Malaysia.

Sehingga kini, MSC Malaysia telah menarik pelaburan kumulatif sebanyak RM345 bilion, mewujudkan hampir 185,000 pekerjaan.

Sementara itu, naib presiden dan pemimpin sampingan Clarivate di Pulau Pinang, Shankar Nagaligam, berkata syarikat gembira dapat menubuhkan GBC di Malaysia kerana ia melihat sokongan besar dari segi infrastruktur, bakat dan kepelbagaian.

“Malaysia adalah pusat pelaburan yang menarik dan meningkatkan kehadiran kita di rantau ini akan membantu kita mempercepat visi kita untuk memperbaiki cara dunia mencipta, melindungi dan mengkomersialkan inovasi.

“Kami merancang untuk memperluas jejak kami di Malaysia dan akan mengambil 150 hingga 200 pekerja lagi dalam tempoh 12 bulan akan datang,” katanya. – Bernama

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS