Laporan: Umno akan bertanding di ketiga-tiga kerusi di Pagoh untuk PRU15, kata ketua bahagian | Malaysia

Laporan: Umno akan bertanding di ketiga-tiga kerusi di Pagoh untuk PRU15, kata ketua bahagian |  Malaysia

[ad_1]

Ismail mengatakan bahawa akar umbi Umno di Pagoh tidak mahu bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia.  - Gambar oleh Firdaus Latif
Ismail mengatakan bahawa akar umbi Umno di Pagoh tidak mahu bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia. – Gambar oleh Firdaus Latif

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 8 April – Umno akan bertanding di ketiga-tiga kerusi di kawasan Pagoh, kata ketua bahagiannya, Ismail Mohamed.

Dia mengatakan bahawa bahagian Umno dalam mesyuarat perwakilan Pagoh baru-baru ini memutuskan bahawa parti itu akan mempertahankan ketiga-tiga kerusi – kerusi Parlimen Pagoh, dan dua kerusi DUN Bukit Kepong dan Bukit Pasir.

“Itu adalah keputusan sebulat suara yang dibuat oleh para perwakilan, sambil menghormati keputusan di peringkat negeri bahawa Umno akan bertanding di 25 kerusi di Johor kecuali Pagoh,” kata Ismail dalam laporan oleh Utusan Malaysia hari ini.

Walaupun dia menekankan bahawa bahagian itu menghormati keputusan yang dibuat di peringkat negeri, pada akhirnya, Ismail mengatakan ia bergantung pada apa yang dikatakan oleh majlis tertinggi Umno dan akar umbi.

“Apa yang telah diputuskan di tingkat negeri, kami menghormatinya, tetapi tidak peduli pandangan mereka, bahkan jika mereka mengatakan kerusi itu akan diberikan kepada Muhyiddin (perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin) tetapi jika akar umbi tidak ingin, kita tidak boleh melakukan apa-apa.

“Semua itu harus diperhatikan,” katanya ketika ditanya mengenai rancangan Umno di Pagoh untuk pilihan raya ke-15.

Ismail menambah bahawa setakat ini, akar umbi Umno di Pagoh tidak mahu bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

“Ini sangat jelas kerana saya telah bertemu dengan ketua bahagian masing-masing yang menolak bekerja dengan Bersatu.

“Pada waktu yang sama, saya juga telah menemui perwakilan dari pusat pemilihan daerah dan mendapati 80 persen dari mereka telah menolak (bekerja dengan Bersatu), dan dalam pertemuan baru-baru ini, walaupun tidak ada usul yang direncanakan, mereka berdiri untuk bergerak usul darurat untuk tidak menyokong Bersatu.

“Gerakan darurat tidak dirancang, jadi saya tidak mempunyai pilihan kerana akar umbi tidak mahu Bersatu,” katanya.

Ismail adalah timbalan ketua bahagian Umno Pagoh dan mengambil alih jawatan ketua ketika Muhyiddin dipecat pada tahun 2016.

Dia juga bertanding merebut kerusi Parlimen Pagoh pada pilihan raya umum lalu, tetapi tewas dalam pertandingan tiga penjuru kepada Muhyiddin, yang pernah bertanding di bawah tiket Pakatan Harapan (PH).

Sementara itu, Ismail juga bercakap mengenai Muhyiddin kehilangan sokongan bukan Melayu di kawasannya sendiri, di mana dia mengatakan orang Cina yang menyokong Muafakat Nasional (MN) tidak memberikan sokongan yang sama kepada Bersatu.

“Ini terbukti, ketika dia pergi mengunjungi komuniti Cina di sini, dan tidak banyak orang Cina muncul kecuali mereka yang mengatur lawatan tersebut.

“Saya mengatakan ini kerana pada pilihan raya ke-13, sokongannya di kawasan berpusat di China sangat buruk, dan ketika itulah dia adalah orang nombor dua dalam pemerintahan,” katanya.

Muhyiddin, yang ketika itu menjadi timbalan perdana menteri, terkenal dengan kenyataannya: “Saya orang Melayu dahulu, saya ingin mengatakannya. Tetapi menjadi orang Melayu tidak bermaksud anda bukan orang Malaysia ”.

Ucapannya yang diucapkan pada tahun 2010, menurut pengkritik, adalah alasan mengapa Muhyiddin kehilangan sokongan bukan Melayu, terutama di kalangan masyarakat Cina di kawasannya.

“Jadi sekarang, walaupun dia adalah perdana menteri, orang Cina tidak mengambil kira ini, kerana seperti yang dikatakan oleh Liew Chin Tong (ketua DAP Johor), dan ada kebenaran dalam apa yang dia katakan, bahawa pada PRU14 ada 17 kawasan yang Tan Sri (Muhyiddin) menang besar dengan undi orang Cina hanya kerana dia mendapat sokongan PH, ”tambah Ismail.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS