Laporan: Sabahan bebas setelah Mahkamah Tinggi membatalkan perintah penahanan yang ditandatangani oleh PM dengan ‘nama glamor’ | Malaysia

Laporan: Sabahan bebas setelah Mahkamah Tinggi membatalkan perintah penahanan yang ditandatangani oleh PM dengan ‘nama glamor’ |  Malaysia

[ad_1]

Danial mengatakan bahawa Mahkamah Tinggi setuju dengan penghujahan mereka bahawa Muhyiddin seharusnya tidak menandatangani perintah penahanan dengan nama 'Muhyiddin'.
Danial mengatakan bahawa Mahkamah Tinggi setuju dengan penghujahan mereka bahawa Muhyiddin seharusnya tidak menandatangani perintah penahanan dengan nama ‘Muhyiddin’.

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 2 April – Perintah penahanan pencegahan yang ditandatangani oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, ketika menjadi menteri dalam negeri, dibatalkan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini.

Dalam laporan oleh Malaysiakini, Peguam Danial Amir Hamzah berkata, keputusan itu dibuat kerana Muhyiddin telah menandatangani perintah itu dengan menggunakan nama glamornya, Muhyiddin Mohd Yassin, dan bukannya pemerintahnya mewartakan nama MyKad Mahiaddin Md Yasin.

“Di bawah Akta Fungsi Menteri 1969, nama yang dinyatakan dalam warta adalah Mahiaddin Md Yasin, nama dalam MyKad-nya.

“Hari ini, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa setiap keputusan eksekutif atau tindakan yang diambil oleh perdana menteri atau menteri harus menggunakan nama itu dalam warta, yaitu nama di MyKad dan bukan nama glamor.

“Perintah penahanan ditandatangani dengan nama Muhyiddin dan bukan Mahiaddin. Oleh itu, mahkamah mengizinkan permohonan habeas corpus kami, ”kata Danial.

Katanya, pesuruhjaya kehakiman Datuk Norsharidah Awang hari ini membenarkan permohonan habeas corpus oleh Sabahan Awang Sari Lasikan, yang muncul bersama-sama dengan penasihat bersama Zafran Zafri Mohd Zaini.

Awang kini dibebaskan dari tahanan.

Danial menambah bahawa Mahkamah Tinggi setuju dengan penghujahan mereka bahawa Muhyiddin seharusnya tidak menandatangani perintah penahanan dengan nama “Muhyiddin” dan bukan nama MyKad Mahiaddin.

“Ketika pemerintah baru (Perikatan Nasional) mengambil alih awal Maret tahun lalu, masih belum ada Kabinet dan Muhyiddin, selain menjadi perdana menteri, juga menjalankan tugas sebagai menteri dalam negeri.

“Di antara tugas yang dilakukannya adalah menandatangani perintah penahanan di bawah Akta Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas) 1985, yang termasuk menandatangani perintah itu terhadap pelanggan saya pada 9 Mac 2020.

“Kami kemudian pergi ke Mahkamah Tinggi Shah Alam untuk mencabar kesahihan perintah penahanan itu kerana tidak ditandatangani sesuai dengan nama Muhyiddin seperti yang dinyatakan dalam warta pemerintah,” katanya.

Danial mengatakan bahawa keputusan hari ini berpotensi membuka pintu banjir untuk aplikasi habeas corpus yang serupa, sambil menambah bahawa terdapat beberapa tahanan lain di bawah perintah penahanan yang ditandatangani oleh Muhyiddin.

Menurut salinan penyerahan pasukan undang-undang Awang yang dilihat oleh Malaysiakini, mereka berpendapat perintah penahanan tidak sah kerana dikeluarkan dan ditandatangani dengan nama (Muhyiddin) yang tidak sah dalam undang-undang seperti yang ditentukan oleh Akta Fungsi Menteri dan Undang-Undang Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas).

Mereka mengemukakan bahawa walaupun diwartakan menyatakan orang yang ditugaskan untuk melaksanakan tugas menteri dalam negeri sebagai Mahiaddin Md Yasin, namun perintah penahanan itu ditandatangani oleh Muhyiddin Mohd Yassin.

Peguam Persekutuan Muhamad Safuan Azhar bertindak untuk kedua-dua responden dalam masalah hari ini, iaitu timbalan menteri dalam negeri dan penguatkuasa kanan Pusat Pemulihan Tingkah Laku Simpang Renggam.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS