Krisis Myanmar menjadi titik tolak bagi industri pakaian, pekerjaan dan harapan | Wang

Krisis Myanmar menjadi titik tolak bagi industri pakaian, pekerjaan dan harapan |  Wang

[ad_1]

Pekerja menyeterika dan menyusun pakaian di sebuah kilang pakaian di zon perindustrian Hlaing Taryar di Yangon dalam gambar fail ini yang diambil pada 10 Mac 2010. - Gambar Reuters
Pekerja menyeterika dan menyusun pakaian di sebuah kilang pakaian di zon perindustrian Hlaing Taryar di Yangon dalam gambar fail ini yang diambil pada 10 Mac 2010. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


YANGON, 8 April – Dua tahun setelah membuka kilang pakaiannya di Myanmar, Li Dongliang hampir menutup dan memberhentikan 800 pekerjanya.

Perniagaan telah bergelut kerana pandemi Covid-19, tetapi setelah rampasan kuasa 1 Februari yang mencetuskan tunjuk perasaan besar-besaran dan tindakan keras yang mematikan, di mana kilangnya dihidupkan di tengah lonjakan sentimen anti-China, perintah berhenti.

Kisahnya melambangkan situasi berbahaya yang dihadapi sektor penting bagi ekonomi Myanmar, yang menyumbang sepertiga dari eksportnya dan mempekerjakan 700,000 pekerja berpendapatan rendah, menurut data PBB.

“Kami tidak akan punya pilihan selain menyerah kepada Myanmar jika tidak ada pesanan baru dalam beberapa bulan ke depan,” kata Li, sambil menambahkan dia telah beroperasi dengan kapasitas sekitar 20 persen, hanya bertahan atas pesanan yang dilakukan sebelum kudeta, dan telah menumpahkan 400 kakitangan.

Li mengatakan dia dan banyak rakannya mempertimbangkan untuk berpindah ke hab pakaian murah lain seperti China, Kemboja atau Vietnam, kerana jenama fesyen besar seperti H&M dan Primark telah berhenti berdagang dengan Myanmar kerana rampasan kuasa.

Warganegara China seperti Li membiayai hampir satu pertiga dari 600 kilang pakaian Myanmar, menurut Persatuan Pengilang Pakaian Myanmar, sejauh ini merupakan kumpulan pelabur terbesar.

Sekurang-kurangnya dua kilang pakaian lain yang dibiayai oleh China di Myanmar, yang menggaji 3,000 pekerja, telah memutuskan untuk tutup, kata Khin May Htway, rakan pengurusan MyanWei Consulting Group, yang menasihati pelabur China di Myanmar. Dia mengatakan bahawa kedua-dua syarikat itu adalah pelanggannya tetapi enggan mengenalpasti mereka dengan alasan privasi.

Pelaburan asing dalam pakaian melonjak di Myanmar dalam dekade terakhir sebagai reformasi ekonomi, pengakhiran sekatan Barat dan perjanjian perdagangan membantu menjadikan sektor ini sebagai simbol terbesar kemunculannya sebagai hab pembuatan.

Pengiriman pakaian Myanmar meningkat dari kurang dari AS $ 1 bilion (RM4.1 bilion) pada tahun 2011, sekitar 10 persen eksport, menjadi lebih dari AS $ 6.5 bilion pada tahun 2019, sekitar 30 persen eksport, menurut data UN Comtrade.

Tetapi sektor ini telah diguncang oleh wabah yang menyebabkan dunia mengalami kemelesetan dan mencekik permintaan pengguna, mengakibatkan puluhan ribu pekerjaan di kilang pakaian hilang di Myanmar dan di tempat lain di Asia.

Kemudian rampasan kuasa berlaku.

Pada minggu-minggu berikutnya, banyak pekerja pakaian bergabung dalam tunjuk perasaan atau tidak dapat bekerja ketika jalan-jalan menjadi medan perang. Pergolakan itu juga membantutkan sistem perbankan dan menjadikannya sukar untuk membawa barang masuk dan keluar negara, kata pemilik kilang.

Dengan kecaman antarabangsa terhadap rampasan kuasa yang semakin meningkat, jenama fesyen Eropah dan AS bulan lalu mengeluarkan kenyataan melalui persatuan mereka yang mengatakan bahawa mereka akan melindungi pekerjaan dan menghormati komitmen di Myanmar.

Walau bagaimanapun, banyak yang baru-baru ini menghentikan pesanan di sana termasuk peruncit fesyen kedua terbesar di dunia, H&M Sweden, Britain’s Next dan Primark, dan Benetton Itali.

Selanjutnya mengatakan akan membelah pesanannya yang sebelumnya pergi ke Myanmar antara Bangladesh, Kemboja dan China, sementara Benetton mengatakan akan memindahkan perniagaan ke China. H&M dan Primark belum memberi komen mengenai bagaimana mereka akan mengagihkan semula pesanan.

Melarikan diri dari kemiskinan

Di Vietnam, pemilik kilang pakaian Ravi Chunilal memberitahu Reuters bahawa dia mula mendapat lebih banyak perniagaan dari pembeli Eropah yang beralih dari Myanmar.

“Mereka tidak mahu meninggalkan Myanmar … tetapi dipaksa ke atas mereka,” kata Peter McAllister dari Ethical Trade Initiative, sebuah organisasi hak pekerja yang anggotanya termasuk jenama jalan raya Eropah.

McAllister mengatakan bahawa sangat sukar bagi sektor pakaian Myanmar untuk pulih sekiranya pelabur China pergi.

Sentimen anti-China meningkat sejak kudeta, dengan penentang pengambilalihan mencatat kritikan yang disenyapkan oleh Beijing dibandingkan dengan kecaman Barat. Dengan latar belakang inilah beberapa kilang yang dibiayai oleh China, termasuk Li, dibakar oleh penyerang yang tidak dikenali semasa tunjuk perasaan bulan lalu.

Kumpulan hak asasi berulang kali menimbulkan kekhawatiran mengenai eksploitasi di sektor pakaian Myanmar, di mana kebanyakan pekerja wanita memperoleh 4,800 kyat (US $ 3,40) sehari, kadar terendah di rantau ini.

Tetapi ini telah memberikan jalan keluar dari kemiskinan bagi banyak orang, kerana para pekerja telah berhijrah dari luar bandar ke kilang-kilang, terutama di sekitar pusat perdagangan Yangon, dan mengirim wang kembali kepada keluarga mereka.

Khin Maung Aye, pengarah urusan kilang pakaian Lat War, yang menggaji 3,500 orang, mengatakan sektor itu menghadapi keruntuhan sekiranya tentera tidak mengembalikan pemerintahan yang dipilih secara demokratik.

Itu akan mengakibatkan “hasil kemiskinan yang mengerikan”, katanya, sambil menambahkan bahwa dia juga tetap bertahan atas pesanan yang dibuat sebelum kudeta tetapi dikhuatiri pesanan untuk musim depan, yang biasanya akan berakhir akhir bulan ini, akan kering.

Tipis nipis, …

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS