Kontroversi telefon bimbit Zahid-Anwar: Pengkhianatan perintah tertinggi atau demokrasi di tempat kerja? Tiga penganalisis menimbang | Malaysia

Kontroversi telefon bimbit Zahid-Anwar: Pengkhianatan perintah tertinggi atau demokrasi di tempat kerja?  Tiga penganalisis menimbang |  Malaysia

[ad_1]

Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi di Parlimen di Kuala Lumpur 12 November 2018. - Gambar oleh Azneal Ishak
Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi di Parlimen di Kuala Lumpur 12 November 2018. – Gambar oleh Azneal Ishak

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 16 April – Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan rakan sejawatnya dari PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim harus melepaskan jawatan parti mereka kepada pemimpin muda yang dapat menyemarakkan semula politik Malaysia, kata dua pakar.

Kartini Aboo Talib @ Khalid dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Prof Dr Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) berkongsi pemerhatian yang sama mengenai pembengkakan tidak puas hati dalam barisan Umno dan PKR setelah perbualan audio yang bocor yang walaupun dipertikaikan, menunjukkan Zahid dan Anwar berada dalam konspirasi politik yang bertentangan dengan ideologi parti mereka yang berbeza.

Menurut Kartini, yang merupakan timbalan pengarah Institut Pengajian Etnik UKM, Zahid mendapat tekanan dari akar umbi Umno untuk mengundurkan diri setelah melakukan beberapa gerakan politik yang gagal mengembalikan parti Melayu ke kedudukannya yang unggul sebelum Pilihan Raya 2018.

Dia mengatakan bahawa kepada akar umbi Umno, Zahid yang berusia 68 tahun telah membuat banyak jurang sejak mengambil alih jawatan Datuk Seri Najib Razak sebagai presiden. Antaranya, pertemuan rahsia yang dikhabarkan dengan Anwar untuk kemungkinan pakatan Umno-PKR dilihat sebagai langkah unilateral bahkan sebelum panggilan telefon kontroversial. Tetapi di atas segalanya adalah 87 tuduhan pengubahan wang haram dan rasuah, yang telah memberi bayangan kepada seluruh pihak oleh persatuan.

“Semua ini akan membuat ahli Umno bersuara ‘cukup sudah cukup,” katanya Surat Bahasa Melayu ketika dihubungi.

Walaupun tidak memegang jawatan kanan dalam parti, beberapa ahli Umno berprofil tinggi telah melakukan intimidasi.

“Banyak pemimpin percaya bahawa Umno akan kalah jika presiden membawa kita ke PRU15. Bukankah lebih mudah jika presiden turun untuk menyelamatkan parti? ” Timbalan Ketua Bahagian Simpang Renggam, Datuk Onn Hafiz Ghazi dipetik oleh Straits Times dalam artikel Rabu lalu.

Onn Hafiz, yang juga merupakan Exco kerajaan negeri Johor dan cucu kepada pengasas Umno, Datuk Sir Onn Jaafar, memberitahu akhbar Singapura bahawa “sangat penting bagi Umno … untuk tidak memproyeksikan imej yang belum kita pelajari dari Kekalahan PRU14 pada 2018 “, menyinggung skandal 1MDB yang menggegarkan parti itu di bawah kepimpinan Najib.

Bekas ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin memberitahu akhbar yang sama dalam artikel 13 April: “Banyak orang dalam parti sangat tidak selesa dengan perbualan telefon yang kononnya antara presiden parti kami dan Anwar. Saya fikir kedudukan Zahid semakin tidak dapat dipertahankan ”.

Setiausaha Umno Datuk Seri Nazri Aziz malah mencadangkan pengganti Zahid – timbalan penyandang jawatan Datuk Seri Mohamad Hasan, yang berusia 64 tahun hanya empat tahun lebih muda daripada presidennya.

“Zahid perlu segera turun. Mohamad Hasan sebagai pemain nombor 2 boleh mengambil alih kepemimpinan. Sekiranya ada panglima perang yang tidak setuju, itu masalah mereka, ”kata Nazri, anggota parlimen Padang Rengas, dalam artikel yang sama.

Pemilihan parti dalaman Umno dijadualkan diadakan pada bulan Jun.

Kartini mengatakan bahawa Anwar berada dalam keadaan yang sama seperti Zahid.

“Anggota PKR harus bangun dan juga membiarkan Anwar berehat untuk selamanya. Salah satu misi asal PKR adalah membebaskan Anwar. Misi itu tercapai.

“Anwar harus bertindak sebagai penasihat PKR kerana parti itu mempunyai pemimpin muda yang lebih berbakat dan berpotensi untuk memimpin negara,” katanya, sambil menambah bahawa pemain berusia 73 tahun itu harus mendorong para anggota muda untuk bertanding jawatan tertinggi parti.

Pakar geostrategi UTM Prof Azmi Hassan mengatakan bahawa apa yang ahli-ahli akar umbi baik dari Umno dan PKR membingungkan adalah bahawa presiden mereka akan membiarkan diri mereka terjebak dalam situasi seperti ini.

Rakaman audio yang bocor yang dimuat naik di Facebook minggu lalu menunjukkan pertukaran yang lebih mesra antara Anwar dan Zahid susulan mesyuarat agung tahunan ke-75 Umno yang diadakan bulan lalu. Kedua-dua lelaki itu diketahui telah lama berkawan dalam Umno tetapi menjadi terasing setelah pemecatan Anwar dari parti dan kerajaan serta rasuahnya dan perbicaraan kes liwat pertama pada akhir 1990-an.

Zahid telah menolak rakaman itu sebagai palsu dan usaha untuk melemahkan dan menghancurkan Umno. Anwar juga menyebutnya sebagai fitnah dan tipu daya terbaru oleh “beberapa elemen dalam kepemimpinan kerajaan” untuk merosakkan hubungan antara parti dalam pakatan Pakatan Harapan Pembangkang menjelang PRU15. Namun, pemimpin Pembangkang sejak itu mengambil sikap yang tidak jelas, bertanya apakah pentingnya perbualan telefon yang diketuk itu asli.

“Ini akan menjadi sangat sukar bagi Zahid walaupun dia telah menafikannya, tetapi akan sukar untuk menjelaskan kepada akar umbi Umno apa keadaannya bahawa [alleged phone call] telah bangkit dari, ”kata Azmi Surat Bahasa Melayu.

“Sebaliknya, anggota akar umbi PKR bosan dengan kepemimpinan Umno, terutama ‘kleptokrat’ yang seharusnya,” katanya, sambil menambah: “Saya rasa itulah …

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS