Ketua menteri Sabah Hajiji mengekalkan larangan Warisan terhadap eksport kayu | Malaysia

Ketua menteri Sabah Hajiji mengekalkan larangan Warisan terhadap eksport kayu |  Malaysia

[ad_1]

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, kerajaan negeri GRS merasakan tujuan larangan itu untuk membantu penduduk tempatan mendapatkan akses bekalan bahan mentah masih bermanfaat bagi industri hilir kayu tempatan.  - Gambar Bernama
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, kerajaan negeri GRS merasakan tujuan larangan itu untuk membantu penduduk tempatan mendapatkan akses bekalan bahan mentah masih bermanfaat bagi industri hilir kayu tempatan. – Gambar Bernama

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KOTA KINABALU, 8 April – Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor memberi jaminan bahawa larangan mengeksport kayu bulat yang diperkenalkan oleh pentadbiran Warisan sebelumnya masih berkuatkuasa.

Hajiji berkata, pemerintah Gabungan Rakyat Sabah (GRS) merasakan tujuan larangan itu untuk membantu penduduk tempatan mendapatkan akses bekalan bahan mentah masih bermanfaat bagi industri hilir kayu tempatan.

“Kami akan memeriksanya. Tetapi larangan itu masih dikuatkuasakan, ”katanya ketika ditanya mengenai pendirian pemerintah negeri dalam isu tersebut semasa kunjungannya ke Sandakan hari ini.

Larangan itu merupakan tindakan kontroversial oleh pendahulunya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebaik sahaja menjawat jawatan pada tahun 2018.

Itu diterima dengan perasaan bercampur-campur oleh pemain industri kayu. Ada yang memuji larangan itu, merasa senang dengan tindakan pemerintah baru untuk membendung apa yang mereka katakan sebagai monopoli sumber semula jadi Sabah.

Shafie mengatakan bahawa larangan itu adalah untuk membantu pengeluar perabot tempatan dan aktiviti hiliran lain tetap bertahan.

Dia juga membatalkan kontrak konsesi kayu yang dirasakannya tidak sepihak dan tidak adil kepada negeri ini.

Hari ini, Hajiji mengumumkan bahawa pemerintahnya sedang berusaha untuk mengembangkan aktiviti hutan tanpa pembalakan sebagai sumber pendapatan alternatif untuk negeri ini.

Ini termasuk eko-pelancongan, pembayaran perkhidmatan ekosistem, bakau dan perikanan, transaksi karbon, bukan kayu termasuk industri herba dan farmasi.

“Hutan bukan lagi hanya untuk kayu tetapi lebih dari itu. Kami dapat menjana lebih banyak peluang ekonomi terutama yang berdasarkan kelestarian hijau dengan melindungi dan memulihara hutan semula jadi kami, ”katanya.

Dia juga berjanji akan terus menanam semula pokok untuk memulihkan hutan yang rusak di seluruh Sabah tahun ini.

Kira-kira 101,038 hektar hutan yang terdegradasi telah dikenal pasti untuk penghutanan semula di Sabah.

Sabah mempunyai kawasan hutan terbesar di seluruh negara, merangkumi 65 peratus dari 18 juta hektar tanah hutan di Malaysia, diikuti oleh Sarawak dengan 62 peratus dan semenanjung Malaysia dengan 44 peratus.

Tidak kurang dari 3,8 hektar atau 52 persen dari keseluruhan wilayah Sabah telah diwartakan sebagai hutan simpan, Taman Sabah dan tempat perlindungan hidupan liar.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS