Kaspersky mengatakan ia mengesan 103,573 percubaan malware mudah alih di Malaysia tahun lalu | Malaysia

Kaspersky mengatakan ia mengesan 103,573 percubaan malware mudah alih di Malaysia tahun lalu |  Malaysia

[ad_1]

Pengarah Urusan Kaspersky Asia Pasifik Chris Connell berkata penjenayah siber mempunyai beberapa taktik di lengan baju mereka seperti menipu pengguna untuk memuat turun aplikasi e-dompet palsu dan sah, yang sebenarnya malware bertujuan untuk menjangkiti telefon pintar yang digunakan untuk pembayaran digital.  - Gambar oleh Choo Choy May
Pengarah Urusan Kaspersky Asia Pasifik Chris Connell berkata penjenayah siber mempunyai beberapa taktik di lengan baju mereka seperti menipu pengguna untuk memuat turun aplikasi e-dompet palsu dan sah, yang sebenarnya malware bertujuan untuk menjangkiti telefon pintar yang digunakan untuk pembayaran digital. – Gambar oleh Choo Choy May

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 15 April – Sebanyak 103.573 percubaan malware mudah alih dikesan di Malaysia tahun lalu seiring dengan peningkatan penggunaan platform e-pembayaran, menurut data dari Kaspersky Security Network.

Secara amnya, 99.9 persen ancaman mudah alih disasarkan pada Android dan kurang dari 0.1 persen pada iOS, katanya.

Pengarah Urusan Kaspersky Asia Pasifik Chris Connell berkata penjenayah siber mempunyai beberapa taktik di lengan baju mereka seperti menipu pengguna untuk memuat turun aplikasi e-dompet palsu dan sah, yang sebenarnya malware bertujuan untuk menjangkiti telefon pintar yang digunakan untuk pembayaran digital.

“Mereka terus-menerus hadir dengan taktik inovatif untuk mengorbankan platform e-dompet. Dan dengan berlakunya wabak dan musim perayaan, kita melihat lebih banyak muslihat kejuruteraan sosial seperti pancingan data dan penipuan untuk menipu akal manusia, ”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Laporan Kaspersky Mobile Malware Evolution 2020 juga menyatakan bahawa penjenayah siber sentiasa memantau keadaan di dunia, mengumpulkan topik yang paling menarik untuk calon mangsa dan kemudian menggunakannya untuk jangkitan atau menipu pengguna daripada wang mereka.

Tahun 2020 memberi penjenayah siber sebilangan besar topik berita hebat, yang mana Covid-19 adalah yang terbesar. AdWare (juga dikenal sebagai perisian yang disokong oleh iklan) memimpin ancaman mudah alih pada tahun 2020, dengan 57.26 peratus berbanding 21.81 peratus pada tahun 2019.

Kaspersky mengesan 156,710 Trojan perbankan mudah alih dua kali pada tahun 2020.

Connell mengatakan kesedaran pengguna adalah salah satu komponen paling kritikal untuk mengurangkan risiko siber, terutamanya ketika Malaysia mengambil trend seperti digitalisasi, Internet of Things, dan 5G.

“Bagi kami, di Kaspersky, kami telah bekerjasama dengan organisasi perniagaan kecil dan sederhana dan universiti di Malaysia untuk menyebarkan petua tentang bagaimana memperbaiki tabiat dalam talian seseorang terhadap skim penipuan.

“Ketika datang ke ‘DuitRaya’, sudah pasti lebih aman untuk menggunakan jalur pembayaran digital selama langkah-langkah keselamatan yang tepat diikuti,” tambahnya.

Sementara itu, bersama dengannya, pengurus wilayah Nicole Woo mengatakan penjenayah siber tidak pernah berhenti untuk mengancam pengguna, terutama sekali bahawa Hari Raya juga merupakan musim pemberian di mana pengguna menggunakan aplikasi (aplikasi) tanpa tunai yang beroperasi dari pelbagai jenis penyedia e-dompet dan bank.

“Kita harus berhati-hati terhadap kemungkinan ancaman ini untuk menipu pengguna,” katanya semasa Iftar maya Kaspersky yang diadakan hari ini.

Kaspersky juga berkongsi beberapa petua untuk membantu rakyat Malaysia memanfaatkan teknologi tanpa tunai yang meningkat semasa musim perayaan Hari Raya ini, termasuk untuk memastikan telefon pintar mempunyai sistem operasi yang dikemas kini, pertimbangkan untuk memasang aplikasi keselamatan siber yang kukuh pada telefon pintar, dan untuk mengesahkan laman web atau aplikasi yang anda akan menggunakan.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Kaspersky’s Mobile Malware Evolution 2020, kunjungi Securelist.com. – Bernama

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS