Jualan runcit AS melonjak 9.8 peratus pada bulan Mac | Wang

Jualan runcit AS melonjak 9.8 peratus pada bulan Mac |  Wang

[ad_1]

Pelanggan melihat barangan 'Beauty and the Beast' di sebuah Kedai Disney di New York pada 9 Mei 2017. - Gambar Reuters
Pelanggan melihat barangan ‘Beauty and the Beast’ di sebuah Kedai Disney di New York pada 9 Mei 2017. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


WASHINGTON, 15 April – Penjualan runcit AS melonjak 9.8 peratus pada bulan Mac berbanding bulan sebelumnya, ketika orang Amerika menghabiskan lebih banyak perbelanjaan di restoran dan barang sukan, berkebun dan kereta, kata Jabatan Perdagangan hari ini.

Penjualan 27.7 peratus lebih tinggi daripada pada bulan Mac 2020 ketika penutupan wabak Covid-19 bermula, menurut laporan itu.

Walaupun kenaikan harga tenaga telah mempengaruhi data inflasi untuk bulan Mac, penjualan runcit meningkat 9.7 persen walaupun stesen minyak dikecualikan dari perhitungan, kata laporan itu.

Penjualan di stesen minyak meningkat 10.9 peratus berbanding Februari, tetapi ketika larangan pandemi dicabut di banyak tempat di negara ini, pembeli menghabiskan lebih banyak masa untuk aktiviti riadah.

Dan penjualan kenderaan tetap kukuh, meningkat 15.5 peratus pada bulan itu – hampir 30 peratus lebih tinggi daripada tahun lalu, menurut laporan itu.

Penjualan barang-barang sukan dan hobi mendorong kenaikan itu, melonjak 23,5 persen, yang lebih tinggi daripada 36 persen lebih tinggi dari tahun sebelumnya, data menunjukkan.

Dengan menjamu selera akhirnya dilihat sebagai pilihan yang lebih selamat, penjualan di restoran dan bar meningkat 13.4 peratus, tetapi masih melebihi dua peratus di bawah Mac 2020.

Penjualan bahan binaan dan bekalan berkebun meningkat 12.1 peratus bulan lalu, sementara perbelanjaan untuk elektronik meningkat 10.5 peratus.

Jumlah penjualan untuk tiga bulan pertama tahun ini meningkat 14.3 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Rubeela Farooqi dari Ekonomi Frekuensi Tinggi mengatakan hasilnya jauh lebih baik daripada yang dijangkakan pada bulan Mac, menghantar isyarat yang kuat untuk pertumbuhan suku pertama.

“Kegiatan melantun apabila kesan cuaca buruk dibalikkan dan satu pusingan pemeriksaan langsung memberi tambahan perbelanjaan,” katanya dalam analisis.

“Kombinasi faktor kemungkinan akan menyokong perbelanjaan isi rumah ke depan, termasuk peningkatan faedah pengangguran, kenaikan pendapatan ketika pertumbuhan pekerjaan meningkat dan simpanan yang meningkat yang terkumpul selama wabak ini.” – AFP

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS