IMF: Afrika akan menyaksikan pertumbuhan serantau paling perlahan pada tahun 2021 | Wang

IMF: Afrika akan menyaksikan pertumbuhan serantau paling perlahan pada tahun 2021 |  Wang

[ad_1]

Logo Dana Kewangan Antarabangsa dilihat semasa mesyuarat musim bunga IMF / Bank Dunia di Washington 21 April 2017. - Gambar Reuters
Logo Dana Kewangan Antarabangsa dilihat semasa mesyuarat musim bunga IMF / Bank Dunia di Washington 21 April 2017. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


JOHANNESBURG, 15 April – Afrika Sub-Sahara akan mencatat pertumbuhan ekonomi serantau paling lambat di dunia pada 3.4 persen ketika ia berjuang untuk pulih dari kemerosotan yang disebabkan oleh virus, Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) memberi amaran hari ini.

“Kesulitan ekonomi telah menyebabkan kemerosotan sosial yang signifikan, dengan terlalu banyak orang kembali ke kemiskinan,” kata Abebe Aemro Selassie, ketua jabatan IMF Afrika.

“Jumlah penduduk miskin di Afrika sub-Sahara diproyeksikan meningkat lebih dari 32 juta,” katanya.

Sub-Sahara Afrika sejauh ini ketinggalan dalam penyediaan vaksinasi global.

IMF memberi amaran bahawa had akses ke vaksin dan ruang kebijakan menahan pemulihan jangka pendek, menyeru agar negara-negara kaya meningkatkan akses ke vaksin penting dan menyediakan pembiayaan untuk Afrika.

Ramalan IMF menganggarkan bahawa bagi kebanyakan negara, kos vaksinasi 60 persen penduduk memerlukan peningkatan perbelanjaan kesihatan hingga 50 persen. Perbelanjaan tambahan boleh melebihi 2 peratus daripada KDNK di beberapa negara.

Dana itu menganggarkan bahawa Afrika sub-Sahara akan pulih daripada penguncupan 1.9 peratus yang dialaminya pada tahun 2020 – tahun terburuk yang dicatat – dengan lonjakan pertumbuhan 3.4 peratus tahun ini.

Pertumbuhan ini disebabkan oleh lebih banyak negara membuka perbatasan mereka, meningkatkan perdagangan dan perdagangan.

Tetapi di banyak negara, “pendapatan per kapita tidak akan kembali ke tahap sebelum krisis hingga tahun 2025”, IMF memberi amaran.

Menurut Selassie, negara-negara di rantau ini telah dilanda “trilemma” risiko yang berkaitan dengan pandemi termasuk meningkatkan kebutuhan pembangunan dalam perbelanjaan kesehatan dan infrastruktur, meningkatkan tingkat hutang dan pemerintah tidak dapat mengumpulkan lebih banyak pajak.

Sementara itu, faktor lain seperti akses kepada pembiayaan luaran, ketidakstabilan politik, keselamatan dalam negeri, atau kejutan iklim dapat membahayakan pemulihan.

Sebaliknya, dana tersebut mencatat bahawa penawaran atau peluncuran vaksin yang lebih cepat daripada yang dijangkakan dapat meningkatkan prospek jangka pendek wilayah ini. – AFP

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS