Gempar !! MP Machang Tarik Sokongan Kerajaan PN Kini Hanya 110 Sokongan

Gempar !! MP Machang Tarik Sokongan Kerajaan PN Kini Hanya 110 Sokongan

Ahli Parlimen Barisan Nasional Machang Datuk Ahmad Jazlan telah mengesahkan menarik sokongan kepada kerajaan Perkitan Nasional (PN) Muhyiddin Yasin yang kini hanya tinggal 110 apabila tengku razaleigh telah terlebih dahulu menarik sokongan kepada kerajaan PN

Ketika pergeseran Umno dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) meningkat, Ahli Parlimen Machang dari Barisan Nasional, Datuk Seri Ahmad Jazlan Yaakub menarik sokongannya terhadap Perikatan Nasional dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri.

“Oleh itu, saya ingin mengumumkan bahawa saya menarik sokongan saya dari pemerintah Perikatan yang dipimpin oleh Muhyiddin,” katanya dalam video yang diedarkan di platform pesanan sosial pada hari Sabtu (9 Jan).

Ahmad Jazlan, berpakaian biru, dipercayai bercakap dalam sidang media bersama pemimpin Umno negeri di Kota Baru, Kelantan, pada hari Sabtu (9 Jan).

Ini bermakna bahawa majoriti Perikatan Nasional di Parlimen menurun kepada 110.

Rungutan pilihan raya umum telah berlangsung, kerana hubungan antara Umno dan Bersatu terus bertambah buruk.

Sebelum pengumuman Ahmad Jazlan, Perikatan memiliki 111 mayoritas tipis di Parlimen, setelah mempertimbangkan penolakan veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah untuk menyokong Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Pada hari Rabu (6 Jan), Umno menjatuhkan bom setelah mesyuarat Majlis Tertinggi mengatakan bahawa usul memutuskan hubungan dengan Bersatu akan diputuskan dalam perhimpunan agung Umno 31 Januari.

Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengatakan 143 daripada 191 bahagian Umno telah memberitahu kepimpinan parti bahawa mereka tidak mahu bekerjasama dengan Bersatu pada pilihan raya akan datang.

 

Sumber the star https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/01/09/barisan-mp-withdraws-support-for-muhyiddin-bringing-perikatan-majority-down-to-110

COMMENTS