Gempar!!! Ku Li Dijangka Menteri Dalam Kabinet DSAI

Gempar!!! Ku Li Dijangka Menteri Dalam Kabinet DSAI

PETALING JAYA: Veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah dijangka bertemu Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, pada jam 2 petang hari ini, menurut sumber.

Sumber itu mengatakan bahawa Tengku Razaleigh, yang lebih dikenali sebagai Ku Li, akan ditemani oleh beberapa ahli parlimen Umno yang bersekutu dengannya.

Mereka mengatakan bahawa semasa hadir bersama Sultan Abdullah, anggota parlimen Umno diharapkan menyatakan sokongan atau penolakan terhadap pemimpin pembangkang Anwar Ibrahim, yang ingin menjadi perdana menteri baru.

Tengku Razaleigh, 83, bekas menteri kewangan, juga merupakan ahli parlimen paling lama berkhidmat di Malaysia dan dilihat sebagai negarawan yang berpengaruh dan lebih tua yang dihormati oleh rakan sebayanya. Awal hari ini, Anwar, yang mengaku mendapat sokongan mayoritas anggota parlimen untuk membentuk pemerintahan baru, berdepan dengan Sultan Abdullah selama satu jam.

Pemimpin pembangkang meninggalkan Istana Negara pada pukul 11.30 pagi tanpa bercakap dengan media, disertai dengan teriakan “Reformasi” dari penyokong yang berkumpul di dekat pintu istana. Anwar mengatakan pada 23 September bahwa dia akan menyampaikan kepada Raja bukti bukti “kuat dan meyakinkan” yang dia miliki dari anggota parlimen.

Dia tidak menyatakan nombor yang menyokongnya, sambil menambah bahawa dia hanya akan melakukannya setelah hadir bersama Sultan Abdullah. Beberapa parti dalam kerajaan Perikatan Nasional menafikan bahawa mereka menyokong Anwar walaupun presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi mengakui bahawa banyak ahli parlimen parti itu menyokongnya.

COMMENTS