FTSE 100 lebih tinggi pada pelombong, peningkatan bank; Johnson Matthey bersinar | Wang

FTSE 100 lebih tinggi pada pelombong, peningkatan bank;  Johnson Matthey bersinar |  Wang

[ad_1]

Papan tanda dilihat di luar pintu masuk Bursa Saham London di London 23 Ogos 2018. - Gambar Reuters
Papan tanda dilihat di luar pintu masuk Bursa Saham London di London 23 Ogos 2018. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


LONDON, 8 April – FTSE 100 London meningkat hari ini disokong oleh kenaikan dalam saham perlombongan dan perbankan kelas berat, sementara saham Johnson Matthey melonjak ketika syarikat itu memulakan tinjauan strategik perniagaan kesihatannya.

Indeks blue-chip meningkat 0.08 peratus, menurut Yahoo Finance, dengan Johnson Matthey, meningkat 3.2 peratus, antara yang memperoleh keuntungan terbesar di indeks ini.

Stok perlombongan meningkat, dengan Anglo American memperoleh 1.6 peratus pada rancangannya untuk melepaskan aset arang batu termal di Afrika Selatan.

Indeks FTSE 250 mid-cap yang fokus dalam negeri naik 0.06 peratus lebih rendah, setelah mencatatkan rekod tertinggi pada sesi sebelumnya.

Secara global, sentimen pelabur optimis setelah Federal Reserve menggarisbawahi komitmennya untuk menjaga dasar yang terlalu longgar walaupun ekonomi AS menikmati pemulihan yang pesat.

“Kami sekarang melihat Brexit di kaca spion … wajar untuk mengatakan bahawa bintang-bintang sejajar dengan tahun yang sangat positif hingga kini,” kata Richard Hunter, ketua pasar di Interactive Investor.

“Nampaknya ada beberapa kebangkitan kepentingan institusi antarabangsa di UK (as) FTSE 100 telah berada dalam keadaan tertinggal selama beberapa tahun sekarang dan ini masih banyak yang harus dilakukan.”

FTSE 100 telah mencatat keuntungan yang kuat sejauh ini tahun ini berikutan peluncuran vaksin yang cepat, rangsangan global dan optimisme mengenai persekitaran ekonomi yang semakin baik.

Syarikat-syarikat Britain meningkatkan pengambilan pekerja dengan pantas dan menawarkan gaji yang lebih tinggi kepada kakitangan baru bulan lalu kerana mereka semakin yakin dengan pemulihan ekonomi dan bersedia untuk sekatan Covid-19 untuk mereda, kata badan perekrut pada hari Khamis.

Di antara saham lain, Lookers melonjak 14.1 peratus selepas peruncit automatik meramalkan keuntungan sebelum cukai 2021 mendasari lebih awal daripada anggaran penganalisis. – Reuters

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS