Edgenta UEMS berjanji bekerjasama dengan KKM, kesatuan untuk menyelesaikan aduan pekerja kesihatan | Malaysia

Edgenta UEMS berjanji bekerjasama dengan KKM, kesatuan untuk menyelesaikan aduan pekerja kesihatan |  Malaysia

[ad_1]

Kenyataan Edgenta UEMS menyusul setelah memorandum yang digubal oleh The National Union of Workers in Hospital Support and Allied Services (NUWHSAS) diserahkan kepada Kementerian Kesihatan pagi ini.  - Gambar dari Twitter / Bila Kami Bersatu
Kenyataan Edgenta UEMS menyusul setelah memorandum yang digubal oleh The National Union of Workers in Hospital Support and Allied Services (NUWHSAS) diserahkan kepada Kementerian Kesihatan pagi ini. – Gambar dari Twitter / Bila Kami Bersatu

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 8 April – Edgenta UEMS Berhad hari ini mengulangi pematuhannya terhadap undang-undang buruh Malaysia setelah aduan dibuat terhadap syarikat itu oleh kesatuan pekerja kesihatan kerana didakwa keadaan kerja yang buruk dan penamatan yang salah.

Dalam satu kenyataan hari ini, Edgenta UEMS juga menjelaskan bahawa syarikat itu mengambil kira pelbagai pertimbangan dalam keputusan mereka mengenai sama ada perlu melanjutkan pekerjaan bagi mereka yang berusia di atas 60 tahun.

“Sebagai warga korporat yang bertanggungjawab, Syarikat sentiasa mematuhi amalan undang-undang buruh Malaysia di seluruh operasinya.

“Berkenaan dengan isu utama yang dibangkitkan oleh kesatuan semasa penyerahan memorandum dan sesuai dengan undang-undang perburuhan Malaysia, usia persaraan minimum adalah 60 tahun, oleh itu sebarang peluasan kontrak pekerjaan adalah berdasarkan prestasi individu, rekod pekerjaan dan kesesuaian untuk bertugas kerana hospital adalah kawasan berisiko tinggi, ” kata kenyataan itu.

Kenyataan Edgenta UEMS menyusul setelah memorandum yang digubal oleh The National Union of Workers in Hospital Support and Allied Services (NUWHSAS) diserahkan kepada Kementerian Kesihatan pagi ini.

Dalam memorandum NUWHSAS, ia menyoroti masalah yang dihadapi oleh pekerja hospital termasuk terlalu banyak bekerja dan diberhentikan secara salah.

Setiausaha eksekutif kesatuan NUWHSAS M Saraswathy juga memberitahu Surat Bahasa Melayu bahawa mereka telah meminta Kementerian Kesihatan untuk campur tangan dalam empat perkara – pemecatan pekerja berusia 60 tahun tanpa alasan yang sah, penghentian pengangkutan ke dan dari tempat kerja, dan tuduhan pekerja terpaksa bekerja di terlalu banyak lokasi, dan diseksa dan diugut.

Dalam kenyataan mereka hari ini, UEM Edgenta juga menekankan bahawa mereka bertindak secara profesional dalam urusan mereka dengan kesatuan pekerja kesihatan dan memberi jaminan bahawa syarikat akan bekerjasama dengan KKM untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Sebelum penyerahan memorandum hari ini, pekerja yang mengaku dianiaya oleh Edgenta UEMS Sdn Bhd pada bulan Jun tahun lalu telah ditangkap kerana mengambil hak hak pekerja.

UEM Edgenta Bhd sejak itu menerbitkan pernyataan yang menegaskan bahawa aktiviti yang membawa kepada tuduhan kesatuan itu adalah sebahagian daripada penyusunan semula yang berpunca daripada pengaturan sumber dari Edgenta Mediserve, yang disubkontrak untuk perkhidmatan pembersihan yang diberikan kepada Edgenta UEMS mulai 1 Januari.

Edgenta Mediserve adalah syarikat adik dari Edgenta UEMS, dan NUWHSAS mendakwa bahawa perubahan dari penyusunan semula itu adalah taktik penghapusan kesatuan.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS