Dr Mahathir mendakwa tidak mengetahui kaitan Zeti 1MDB ketika dia memilihnya untuk Majlis Orang-orang Berminat | Malaysia

Dr Mahathir mendakwa tidak mengetahui kaitan Zeti 1MDB ketika dia memilihnya untuk Majlis Orang-orang Berminat |  Malaysia

[ad_1]

Tan Sri Dr Zeti Aziz bercakap semasa taklimat media mengenai prestasi Tahun Kewangan Kumpulan PNB 2018 di Hilton Kuala Lumpur, 28 Mac 2019. - Gambar oleh Choo Choy May
Tan Sri Dr Zeti Aziz bercakap semasa taklimat media mengenai prestasi Tahun Kewangan Kumpulan PNB 2018 di Hilton Kuala Lumpur, 28 Mac 2019. – Gambar oleh Choo Choy May

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 16 April – Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa dia tidak menyedari bahawa bekas anggota keluarga Bank Negara Malaysia Tan Sri Zeti Akhtar Aziz didakwa menerima dana 1MDB ketika melantiknya menjadi panel penasihat kerajaan.

Bekas perdana menteri itu memberitahu Malaysiakini dia telah menempatkannya di Dewan Orang-orang Terpenting berdasarkan pengalamannya dalam perbankan dan kewangan.

“Saya tidak tahu, saya tidak tahu. Tetapi Zeti menunjukkan prestasi yang baik sebagai pegawai bank. Sebagai pegawai bank pusat, dia terkenal di seluruh dunia. Saya melantik orang yang sangat terkenal.

“Saya tidak tahu apa-apa mengenai anak-anaknya dan semua itu. Itu adalah masalahnya, ”katanya.

Sebagai gantinya, dia mengatakan dia terus berhubungan dengan Zeti ketika Datuk Seri Najib Razak masih menjadi perdana menteri kerana dia menyedari penyelewengan dalam akaun bank Najib.

Dr Mahathir mendakwa Zeti ingin bertindak terhadap Najib pada masa itu tetapi rancangan itu – yang kononnya melibatkan dirinya, Peguam Negara, Ketua Polis Negara, dan ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia – berhasil.

“Sebenarnya, walaupun pada masa Najib saya bercakap dengan Zeti. Dialah yang memberitahu saya bahawa Najib mempunyai banyak wang di bank dan dia mahu mengambil tindakan. Dia mencuba.

“Tetapi selepas itu, tidak pasti apa yang dilakukan oleh Najib, dia tidak berani. Malah kumpulan empat, setelah ketua polis memberitahu Najib mengenai kumpulan empat mereka, peguam negara dipecat. Najib menghancurkan kumpulan empat orang itu, ”kata Dr Mahathir.

Setelah memenangi pilihan raya umum 2018, Dr Mahathir membentuk CEP yang hampir rasmi dan mengisinya dengan bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin, Zeti, ahli ekonomi Jomo Kwame Sundaram, jutawan Robert Kuok, dan mantan ketua Petronas Tan Sri Hassan Marican.

CEP memberi nasihat kepada Kabinet Dr Mahathir mengenai keadaan ekonomi dan kewangan negara pada tahun awal pentadbirannya.

Bulan lalu, berniaga setiap hari Bucu melaporkan bahawa polis Singapura telah memaklumkan kepada BNM mengenai transaksi mencurigakan yang melibatkan syarikat milik suami Zeti, Datuk Dr Tawfiq Ayman, dan anak lelaki mereka.

Menurut laporan itu, Jabatan Hal Ehwal Komersial (CAD) republik itu berkongsi maklumat ini dengan BNM pada tahun 2015 dan 2016, ketika Zeti masih menjadi gabenornya.

Maklumat yang dikongsi dengan BNM pada masa itu melibatkan dana yang mencurigakan masuk ke dalam akaun bank UBS dengan nama Iron Rhapsody Ltd, yang Bucu dilaporkan dimiliki oleh seorang Dr Tawfiq Ayman (yang mempunyai nama yang sama dengan suami Zeti) dan seorang lelaki lain dipercayai anaknya dan tidak disebutkan namanya dalam laporan tersebut.

Memetik dokumen yang dikongsi oleh CAD, Iron Rhapsody menerima sejumlah RM66 juta dari lima transaksi dari syarikat dan akaun bank yang dipegang oleh Low Taek Jho, yang lebih dikenali sebagai Jho Low, tokoh utama dalam skandal kewangan 1MDB.

Laporan itu menambah bahawa sumber empat transaksi itu melibatkan dana dari Low dan penyokongnya dari bon 1MDB / TIA (Lembaga Pelaburan Terengganu) bernilai RM5 bilion yang diatur oleh Ambank pada tahun 2009.

Bucu kata BNM menjawab pertanyaannya tetapi mengatakan tidak dapat memberi komen kepada mereka kerana “terikat dengan protokol antarabangsa untuk berkongsi perisikan kewangan”.

Sejak itu, Ketua Jabatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Zainuddin Yaacob mengesahkan bahawa Tawfiq “masih disiasat” di bawah Seksyen (4) (1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Kegiatan Tidak Sah (AMLATFPUAA ) 2001.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS