DCM Sarawak: Sebilangan besar penduduk Singut Panjang tanpa kertas yang betul | Malaysia

DCM Sarawak: Sebilangan besar penduduk Singut Panjang tanpa kertas yang betul |  Malaysia

[ad_1]

Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri James Masing (duduk, tengah) menolong penduduk muda Long Singut memohon dokumen pengenalan diri Malaysia pada 8 April 2021. - Gambar ihsan Tan Sri Dr James Masing
Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri James Masing (duduk, tengah) menolong penduduk muda Long Singut memohon dokumen pengenalan diri Malaysia pada 8 April 2021. – Gambar ihsan Tan Sri Dr James Masing

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUCHING, 8 April – Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Masing hari ini menyatakan kebimbangannya bahawa sebahagian besar daripada 729 penduduk Long Singut di hulu Sungai Balleh di Bahagian Kapit tidak mempunyai dokumen pengenalan diri Malaysia.

Sebagai tindak balas, dia mengatakan bahawa dia membantu mereka untuk memohon surat beranak dan kad pengenalan dengan pihak berkuasa Malaysia.

Dia menambah, tanpa dokumen-dokumen ini, penduduk dianggap tidak bernegara.

“Mereka adalah generasi kedua dan ketiga yang nenek moyangnya berhijrah ke Sarawak dari Kalimantan pada awal 1960-an,” katanya dalam satu pernyataan teks.

“Anak-anak mereka tidak dapat belajar di luar Tingkatan 5 walaupun mereka memperoleh hasil yang baik, juga orang dewasa tidak dapat mencari pekerjaan di bandar kerana mereka tidak mempunyai kad pengenalan,” tambahnya.

Masing, yang juga Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS), meminta pemerintah persekutuan untuk menyelesaikan masalah mereka tanpa kewarganegaraan.

Dia mendesak Jabatan Negara negeri untuk menghantar pasukan bergerak mereka ke Long Singut secepat mungkin.

“Kecuali kita menyelesaikan masalah ini secepatnya, kita akan dituduh tidak menjaga sesama manusia dan kita akan kehilangan sumber daya manusia yang berharga,” katanya.

Dia juga mengatakan bahawa penduduk Long Singut pintar dan rajin, menambahkan bahawa akan sangat disayangkan “jika kita kehilangan kemahiran mereka kerana berat sebelah politik”.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS