Dalam rayuan sabitan, peguam mendakwa Najib secara selektif menuntut lebih RM42 juta dana SRC | Malaysia

Dalam rayuan sabitan, peguam mendakwa Najib secara selektif menuntut lebih RM42 juta dana SRC |  Malaysia

[ad_1]

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak tiba di Mahkamah Rayuan di Putrajaya 8 April 2021. - Gambar oleh Miera Zulyana
Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak tiba di Mahkamah Rayuan di Putrajaya 8 April 2021. – Gambar oleh Miera Zulyana

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


PUTRAJAYA, 8 April – Datuk Seri Najib Razak secara selektif didakwa atas kesalahan pecah amanah (CBT) kerana penyelewengan yang melibatkan dana RM42 juta SRC International Sdn Bhd, pihak pembelaannya mengaku ke Mahkamah Rayuan hari ini ketika menyatakan orang lain dikehendaki atas perkara itu.

Peguam pertahanan, Harvinderjit Singh mengatakan demikian ketika mengemukakan dalam sidang rayuan Najib terhadap sabitan dan hukuman penjara bekas perdana menteri itu kerana penyalahgunaan dana SRC International sebanyak RM42 juta.

Harvinderjit mendakwa ini ditegaskan ketika penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Rosli Husain (PW57) telah memberi kesaksian bahawa agensi tersebut meminta Interpol pada Mei 2018 untuk mengeluarkan “Notis Merah” kepada empat yang lain kerana terlibat secara bersama dalam penyalahgunaan dana SRC International berjumlah RM50 juta yang merangkumi subjek RM42 juta dalam tiga caj CBT Najib.

Keempat-empatnya adalah buruan pembiayaan Low Taek Jho atau Jho Low, bekas pengarah SRC Datuk Suboh Md Yassin, bekas ketua eksekutif SRC Nik Faisal Ariff Kamil, dan Redzuan Adamshah yang dikenal pasti sebagai rakan perniagaan Low.

Notis Merah pada dasarnya adalah permintaan kepada Interpol kepada agensi penguatkuasaan undang-undang di seluruh dunia untuk menangkap orang yang dinamakan itu.

“Kadang-kadang pada bulan Jun atau Julai 2018 Notis Merah dikeluarkan terhadap beberapa yang lain untuk CBT berjumlah RM50 juta.

“Setelah mengambil kedudukan itu, pihak pendakwaan tiba-tiba memutuskan untuk mendakwa Najib,” kata Harvinderjit.

Memetik transkrip mahkamah, Harvinderjit mengatakan keterangan Rosli menegaskan bahawa penemuan siasatan SPRM seperti yang telah disimpulkan untuk Notis Merah, yang menyatakan bahawa transaksi SRC International bernilai RM42 juta disebabkan oleh CBT yang dilakukan oleh Low dan lain-lain.

“Jho Low tidak memiliki peran resmi dalam SRC tetapi terlibat dalam memberi arahan untuk memindahkan wang ke akaun Najib dari SRC,” tambahnya.

Penyelewengan oleh Najib sebagai ejen SRC tidak terbukti

Harvinderjit selanjutnya mengemukakan bahawa kesalahan CBT oleh penyelewengan dianggap lengkap apabila dana dikeluarkan dari pemegang amanah subjek dan harus dibuktikan lebih lanjut telah dilakukan oleh seorang tertuduh dengan kapasiti sebagai “ejen”.

Dalam caj CBT, diperuntukkan bahawa CBT melebihi RM42 juta telah dilakukan oleh Najib sebagai ejen SRC International, sebagai perdana menteri, menteri kewangan dan penasihat emeritus pada waktu yang penting.

Dalam menjatuhkan hukuman ke atas Najib, Mahkamah Tinggi mendapati bahawa penyelewengan disebabkan oleh Najib sebagai “ejen” melalui kawalannya terhadap SRC International, khususnya melalui Nik Faisal dan Suboh (penandatangan mandat SRC International) yang menyebabkan pengeluaran RM42 juta yang akhirnya membuat masuk ke dalam akaun bank Najib.

Antara Disember 2014 dan Februari 2015, dana SRC International bernilai RM42 juta dipindahkan melalui proses layering ke anak syarikatnya Gandingan Mentari Sdn Bhd (GMSB) serta rakan tanggungjawab sosial korporatnya, Ihsan Perdana Sdn Bhd (IPSB) sebelum dipindahkan ke Akaun bank Najib.

Harvinderjit berpendapat bahawa pihak pendakwaan berpendapat bahawa Najib yang melakukan kesalahan itu kerana setiausaha peribadi bekas perdana menteri pada masa itu, Allahyarham Datuk Seri Azlin Alias, telah memberikan arahan bagi pihaknya.

Dia berpendapat bahawa semua transaksi dana material dari SRC International termasuk RM42 juta terjejas melalui orang yang tidak dibenarkan dan akibatnya tidak boleh dikatakan penyalahgunaan harta yang diamanahkan secara sah oleh ejen SRC sejak ia berlaku di luar struktur tadbir urus syarikat .

Sebagai gantinya, dia mengatakan bukti secara keseluruhannya menyokong kesimpulan yang baik bahawa RM42 juta dari SRC International semuanya dilakukan atas perintah Jho Low untuk tujuan dan faedahnya sendiri.

Bercakap lebih jauh, Harvinderjit bahawa tidak ada bukti yang boleh dipercayai untuk membuktikan bahawa dana RM42 juta itu dikeluarkan dari SRC International melalui sebarang tindakan Najib, apatah lagi setiap tindakan yang dilakukan oleh Najib dalam kapasiti ejen yang dinyatakan dalam tuduhan CBT.

Dalam kes SR42 International bernilai RM42 juta, Najib dijatuhi hukuman penjara 10 tahun untuk setiap tiga tuduhan CBT dan masing-masing tiga tuduhan pengubahan wang haram, dan penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, jika lima tahun gagal bayar ‘ penjara, dalam kes penyalahgunaan kedudukan pada 28 Julai tahun lalu.

Bagaimanapun, Najib hanya akan menjalani hukuman 12 tahun penjara kerana hakim memerintahkan agar semua hukuman penjara dijalankan serentak.

Perbicaraan rayuan di hadapan hakim Mahkamah Rayuan Datuk Abdul Karim Abdul Jalil yang mempengerusikan panel tiga anggota di samping Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera diteruskan.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS