Dalam kes pemalsuan lain, polis Shah Alam menyiasat borang perjalanan antara negeri yang telah ditandatangani sebelum ini yang banyak dikongsi dalam talian | Malaysia

Dalam kes pemalsuan lain, polis Shah Alam menyiasat borang perjalanan antara negeri yang telah ditandatangani sebelum ini yang banyak dikongsi dalam talian |  Malaysia

[ad_1]

Borang perjalanan polis diperlukan bagi mereka yang perlu melintasi garis negara kerana pemerintah terus menyekat pergerakan orang di bawah keadaan Darurat di seluruh negara yang bermula pada bulan Januari, sebagai sebahagian daripada langkah-langkah kesihatan untuk mengekang penyebaran Covid-19.  - Gambar oleh Sayuti Zainudin
Borang perjalanan polis diperlukan bagi mereka yang perlu melintasi garis negara kerana pemerintah terus menyekat pergerakan orang di bawah keadaan Darurat di seluruh negara yang bermula pada bulan Januari, sebagai sebahagian daripada langkah-langkah kesihatan untuk mengekang penyebaran Covid-19. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 8 April – Siasatan polis telah dimulakan dengan banyak gambar borang permohonan perjalanan antara negeri yang kononnya mempunyai tandatangan pegawai polis dan tidak ada maklumat pemohon.

Dalam satu kenyataan malam ini, Timbalan Ketua Polis Daerah Shah Alam, Supritendan Ramsay Anak Embol mengatakan bahawa kes itu disiasat di bawah Seksyen 468 Kanun Keseksaan kerana pemalsuan, dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia kerana penggunaan kemudahan rangkaian yang tidak betul.

Borang perjalanan polis diperlukan bagi mereka yang perlu melintasi garis negara kerana pemerintah terus menyekat pergerakan orang di bawah keadaan Darurat di seluruh negara yang bermula pada bulan Januari, sebagai sebahagian daripada langkah-langkah kesihatan untuk mengekang penyebaran Covid-19.

Salah satu borang yang ditandatangani sebelum ini menunjukkan tandatangan seorang Sarjan Mejar Mohd Fadzli Ali, yang dikatakan sebagai penolong ketua balai polis di Seksyen 6, Shah Alam.

Selain tanda tangan, borang itu juga menunjukkan cap balai polis dan keterangan dalam bahasa Melayu: “Tolong kali kedua, xyah beratur panjang-panjang. Ada kabel dah, mudah baseo sney kiro

Ini secara kasar diterjemahkan sebagai ungkapan terima kasih atas bantuan dalam pengurangan karenah dalam mendapatkan borang perjalanan yang diluluskan tanpa usaha wajar atau pengesahan yang tepat.

Awal hari ini, bahasa Melayu setiap hari Kosmo melaporkan borang perjalanan yang ditandatangani sebelumnya yang serupa dengan tanda tangan pegawai polis di Kemaman, Terengganu.

Pemerintah tidak menunjukkan petunjuk bahawa perjalanan antara negara dapat ditarik bahkan ketika bulan puasa umat Islam di bulan Ramadhan semakin hampir apabila kes Covid-19 harian meningkat ke atas.

Sudah menjadi kebiasaan selama bertahun-tahun bagi banyak rakyat Malaysia yang beragama Islam untuk berbuka puasa dengan keluarga. Ada juga yang berulang-alik ke kampung halaman pada hujung minggu untuk melakukannya, sehingga wabak itu melanda tahun lalu.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS