Bukit Aman mengesahkan suami, anak lelaki bekas gabenor Bank Negara memberikan kenyataan berhubung siasatan 1MDB | Malaysia

Bukit Aman mengesahkan suami, anak lelaki bekas gabenor Bank Negara memberikan kenyataan berhubung siasatan 1MDB |  Malaysia

[ad_1]

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Zainuddin Yaacob, dalam satu kenyataan juga mengesahkan bahawa anak Datuk Tawfiq Ayman juga hadir untuk memberikan keterangannya.  - Gambar Bernama
Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Zainuddin Yaacob, dalam satu kenyataan juga mengesahkan bahawa anak Datuk Tawfiq Ayman juga hadir untuk memberikan keterangannya. – Gambar Bernama

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR, 15 April – Polis hari ini mengesahkan bahawa Datuk Tawfiq Ayman, suami bekas gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Tan Sri Zeti Akhtar Aziz telah memberikan pernyataannya untuk memudahkan siasatan berhubung dakwaan bahawa dia menerima dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Zainuddin Yaacob, dalam satu kenyataan, di sini hari ini, juga mengesahkan bahawa anak Tawfiq juga hadir untuk memberikan keterangannya.

“Dia (Tawfiq) dipanggil untuk memberikan pernyataannya (selama beberapa jam), bersama dengan anaknya, untuk memfasilitasi penyiasatan polis.

“Mereka memberikan keterangan mereka di Menara KPJ, Jalan Tun Razak untuk membantu siasatan yang sedang dijalankan di bawah Seksyen 4 (1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Kegiatan Tidak Sah (AMLATFPUAA) 2001,” katanya kepada Bernama.

Zainuddin berkata, ketika siasatan polis dalam kes itu masih berjalan, polis telah menasihati orang ramai agar tidak membuat spekulasi sehingga siasatan selesai dan kemudiannya merujuk kepada Jabatan Peguam Negara untuk keputusan.

Bulan lalu, Bernama melaporkan bahawa polis telah mengesahkan bahawa siasatan terhadap tuduhan bahawa Tawfiq telah menerima dana yang berkaitan dengan 1MDB dalam akaun banknya di Singapura masih berjalan.

Zeti sebelum ini menolak tuduhan bahawa keluarganya terlibat dalam skandal 1MDB. – Bernama

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS