Bazar Ramadan akan ditutup sekiranya jangkitan Covid-19 berlaku, kata menteri FT | Malaysia

Bazar Ramadan akan ditutup sekiranya jangkitan Covid-19 berlaku, kata menteri FT |  Malaysia

[ad_1]

Tan Sri Annuar Musa mengingatkan semua pihak terutama penganjur bazar Ramadan di Wilayah Persekutuan untuk memperbaiki prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan untuk membendung wabak Covid-19.  - Gambar oleh Farhan Najib
Tan Sri Annuar Musa mengingatkan semua pihak terutama penganjur bazar Ramadan di Wilayah Persekutuan untuk memperbaiki prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan untuk membendung wabak Covid-19. – Gambar oleh Farhan Najib

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KETEREH, 15 April – Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) akan menutup bazar Ramadan di bawah pengawasannya sekiranya mereka dijangkiti jangkitan Covid-19, kata menterinya Tan Sri Annuar Musa.

Oleh yang demikian, ia mengingatkan semua pihak terutama penganjur bazar Ramadan di Wilayah Persekutuan untuk memperbaiki prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan untuk membendung wabak Covid-19.

“Wajib mematuhi SOP yang dikenakan terutama dari segi jumlah pengunjung tetapi nampaknya tidak dikendalikan, sampai saat ini, jarak fizikal yang dilakukan tidak sesuai dengan apa yang kita inginkan.

“Saya ingin mengingatkan semua penganjur 66 bazar Ramadan di Wilayah Persekutuan agar bertanggungjawab agar organisasi bazar Ramadan di kawasan mereka mematuhi sepenuhnya SOP yang kita tetapkan.

Dia berkata demikian kepada pemberita selepas menyerahkan bakul makanan sempena Ramadan di Kawasan Parlimen Ketereh di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Annuar mengatakan antara SOP yang mesti diperbaiki dan dipatuhi adalah bahawa penganjur hanya boleh mempunyai satu pintu masuk dan satu jalan keluar di bazar Ramadan.

“Kami ingin membiarkan bazar dibuka hingga akhir Ramadan tetapi bazar akan ditutup jika wabak Covid-19 berlaku kerana SOP tidak dipatuhi,” katanya.

Dia juga memberi peringatan yang sama kepada penganjur bazar Aidilfitri di sekitar Lorong Tuanku Abdul Rahman (TAR) di Kuala Lumpur yang akan dibuka semula pada 17 April.

Mengenai kenaikan kes Covid-19, Annuar mendesak semua ketua masyarakat di kawasan perumahan untuk mengingatkan masyarakat agar mematuhi SOP termasuk mengurangkan aktiviti di luar rumah jika tidak ada keperluan yang mendesak.

“Selain itu, semua pihak harus memainkan peranan mereka untuk mengekang penyebaran wabak ini,” tambahnya. – Bernama

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS