Bayaran kewangan Sabah dan Sarawak akan datang, kata Ongkili | Malaysia

Bayaran kewangan Sabah dan Sarawak akan datang, kata Ongkili |  Malaysia

[ad_1]

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata, jawatankuasa kajian akan menumpukan pada pemberian khas itu, termasuk peruntukan 40% yang dapat dibayar balik untuk Sabah.  - Gambar fail oleh Yusof Mat Isa
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata, jawatankuasa kajian akan menumpukan pada pemberian khas itu, termasuk peruntukan 40% yang dapat dibayar balik untuk Sabah. – Gambar fail oleh Yusof Mat Isa

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KOTA KINABALU, 7 April – Sabah dan Sarawak semakin hampir hari gaji yang dinanti-nantikan dari Kerajaan Persekutuan dengan perbincangan Majlis Khas mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63) yang sedang berlangsung.

Dalam memberikan jaminannya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Maximus Ongkili mengatakan bahawa Kerajaan Negeri Sabah dan Sarawak telah bersetuju untuk pembentukan Jawatankuasa Kajian Perundingan Bersama dan perbincangan kini sedang berlangsung untuk mendengarkan tuntutan mereka.

“Ini akan fokus untuk mengkaji pemberian khas, termasuk peruntukan 40% yang dapat diganti untuk Sabah, seperti yang ditetapkan di bawah Artikel 112 (d) Perlembagaan Persekutuan,” kata Ongkili.

“Saya telah mengadakan beberapa pertemuan dengan Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz mengenai perkara itu dan kami telah menyetujui syarat rujukan, termasuk senarai anggota,” katanya.

Menteri Kewangan II, Datuk Seri Masidi Manjun akan mengetuai rombongan dari Sabah, yang juga merangkumi Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah, Datuk Seri Safar Untong, Peguam Negara Sabah, Datuk Nor Asiah Mohd Yusof, dan Setiausaha Tetap Kementerian Kewangan, Rusdin Riman sebagai anggota.

Pasukan Sarawak akan diketuai oleh Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan, dan Peguam Negara Sarawak, Datuk Talat Mahmood Abdul Rashid, dan Setiausaha Kewangan Sarawak, Datuk Amar Ahmad Tarmizi Sulaiman sebagai anggota.

Kementerian Kewangan akan diketuai oleh Tengku Zafrul, yang juga akan merangkumi beberapa pegawai atasan dari pejabatnya.

Menurut Ongkili, Jawatankuasa ini akan ditugaskan untuk mengkaji peruntukan undang-undang berkenaan dengan hal-hal kewangan yang dinyatakan di bawah Perlembagaan Persekutuan dan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63); serta meneliti pengiraan dan pembayaran pemberian tahunan, dan pemberian lain, seperti yang termaktub di bawah MA63, termasuk pembayaran sebelumnya.

“Jawatankuasa ini juga dipercayakan untuk membuat resolusi pembayaran geran tahunan yang diminta oleh Sabah dan Sarawak, seperti yang ditetapkan di bawah Majlis Khas Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63),” jelasnya.

Selain itu, Jawatankuasa ini juga ditugaskan untuk membuat formula pembayaran yang seimbang, adil, dan dibenarkan yang sesuai dengan sumber dan status kewangan negara.

Jawatankuasa ini dijangka bermesyuarat sejurus selepas mesyuarat MKMA63 pada 13 April, yang akan dipengerusikan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ongkili akan mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kajian Perundingan Bersama bagi pihak MKMA63, dan mengemukakan resolusi untuk keputusan kepada Majlis.

Sabah dan Sarawak telah lama menuntut peruntukan lama yang telah dihentikan sejak tahun 1970-an, dan juga meminta kenaikan royalti minyak serta hak istimewa lain yang diberikan kepada mereka yang telah terhakis selama bertahun-tahun.

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS