Bank of America memperoleh keuntungan lebih daripada dua kali ganda pada peningkatan pelepasan rizab | Wang

Bank of America memperoleh keuntungan lebih daripada dua kali ganda pada peningkatan pelepasan rizab |  Wang

[ad_1]

Seorang lelaki berjalan di sebelah cawangan Bank of America di New York pada foto fail 24 Oktober 2012 ini.  - Gambar Reuters
Seorang lelaki berjalan di sebelah cawangan Bank of America di New York pada foto fail 24 Oktober 2012 ini. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


NEW YORK, 15 April – Keuntungan Bank of America Corp meningkat dua kali ganda pada suku pertama dan mengungguli anggaran Wall Street kerana melepaskan cadangan yang telah disisihkan untuk menutup kemungkinan kerugian pinjaman coronavirus.

Bank AS kedua terbesar dengan aset membuka US $ 2.7 bilion (RM11.1 bilion) dari rizabnya dan melancarkan rancangan pembelian semula saham AS $ 25 bilion, bertaruh pada pemulihan ekonomi yang pantas yang didorong oleh vaksinasi yang cepat.

Hasil perbankan pengguna di bank, bagaimanapun, turun 12 peratus menjadi AS $ 8.1 bilion pada suku yang berakhir pada bulan Mac. Pendapatan faedah bersih, ukuran utama dari jumlah pinjaman bank daripada pinjaman, turun 16 peratus kepada AS $ 10.2 bilion pada suku tersebut.

“Walaupun kadar faedah yang rendah terus menantang pendapatan, biaya kredit meningkat dan kami percaya bahawa kemajuan dalam krisis kesihatan dan ekonomi menunjukkan pemulihan yang cepat,” kata Brian Moynihan, ketua dan ketua eksekutif bank tersebut, dalam sebuah pernyataan.

Federal Reserve tahun lalu membawa kadar faedah yang sangat rendah untuk membolehkan pemulihan yang lebih cepat dari kemelesetan wabak. Walau bagaimanapun, kadar rendah seperti itu memakan pendapatan para pemberi pinjaman seperti Bank of America, yang mendapat keuntungan dari perbezaan antara apa yang mereka perolehi dari pinjaman dan membayar deposit.

Seperti JPMorgan Chase & Co, yang melaporkan pendapatan awal minggu ini, baki pinjaman dan sewa turun di bahagian bank sebanyak 7 peratus menjadi AS $ 887 bilion, didorong kebanyakan oleh baki kad kredit yang lebih rendah dan penurunan pinjaman komersial.

Eksekutif Bank of America mengatakan pada Januari mereka optimis bank dapat kembali ke pertumbuhan pinjaman tahun ini. Selera untuk pinjaman baru berkurang semasa wabak ini kerana pelanggan membelanjakan lebih sedikit dan menyimpan lebih banyak dan syarikat besar bergantung pada pasaran modal untuk dana dan bukannya bank mereka.

Pendapatan bersih yang dikenakan untuk pemegang saham biasa meningkat kepada AS $ 7.56 bilion, atau 86 sen sesaham, dari AS $ 3.54 bilion, atau 40 sen sesaham, tahun sebelumnya.

Penganalisis secara purata menjangkakan keuntungan sebanyak 66 sen sesaham, menurut data IBES dari Refinitiv.

Pra-cukai, keuntungan sebelum peruntukan, yang dilihat pada suku ini sebagai ukuran prestasi sebenar pemberi pinjaman, menurun 21 peratus dari tahun sebelumnya. Sebagai perbandingan, JPMorgan mengatakan pada hari Rabu keuntungan pra penyediaan suku pertama meningkat 18 peratus, sementara Wells Fargo & Co melaporkan penurunan 13 peratus. – Reuters

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS