Bank Negara: Pengeluaran i-Sinar KWSP memberi kesan langsung positif kepada ekonomi sebenar | Malaysia

Bank Negara: Pengeluaran i-Sinar KWSP memberi kesan langsung positif kepada ekonomi sebenar |  Malaysia

[ad_1]

Logo Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dilihat di ibu pejabatnya di Jalan Raja Laut 22 Januari 2020. Pengeluaran di bawah skim i-Sinar KWSP dilihat memberi kesan langsung positif kepada ekonomi sebenar kerana menyokong penggunaan domestik.  - Gambar oleh Hari Anggara
Logo Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dilihat di ibu pejabatnya di Jalan Raja Laut 22 Januari 2020. Pengeluaran di bawah skim i-Sinar KWSP dilihat memberi kesan langsung positif kepada ekonomi sebenar kerana menyokong penggunaan domestik. – Gambar oleh Hari Anggara

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR 1 April – Pengeluaran di bawah skim i-Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dilihat memberi kesan langsung positif kepada ekonomi sebenar kerana menyokong penggunaan domestik.

Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Datuk Abdul Rasheed Ghaffour mengatakan bahawa dari segi simpanan persaraan, bagaimanapun, penyangga perlu diperkukuh dan dibina semula.

“Itulah sebabnya mengapa reformasi pasar tenaga kerja sangat penting dalam memastikan orang mempunyai pekerjaan yang lebih baik, pendapatan yang lebih baik sehingga mereka dapat menabung lebih jauh untuk meningkatkan penyangga kewangan mereka dari segi simpanan persaraan,” katanya dalam webinar yang dianjurkan oleh Persatuan Ekonomi Malaysia.

Dia mengatakan langkah reformasi dalam perlindungan sosial juga penting, terutama yang berkaitan dengan bahagian insurans sosial dan skim persaraan swasta, kerana ia dapat membantu memperkuat faedah persaraan selanjutnya.

Mengenai kesan penarikan i-Sinar ke pasaran kewangan, dia mengatakan fokus BNM adalah untuk mengurangkan kemungkinan kesan yang timbul dari kehancuran pasaran iaitu memastikan kecairan yang mencukupi di darat untuk menyokong kestabilan kewangan.

“Hutang dan kecairan pasaran kewangan darat telah menjadi faktor penting untuk memastikan penyesuaian telah dibuat secara meluas dan teratur, disokong oleh jumlah dagangan harian yang sihat dari semasa ke semasa di pasaran forex dan bon,” katanya.

Ketua penyelidikan MIDF Imran Yusof mengatakan dia juga melihat penarikan i-Sinar, terutama yang menyelimut, positif terhadap ekonomi sebenar.

Dia mengatakan penarikan itu juga tidak akan mempengaruhi kecairan KWSP yang digambarkannya sebagai salah satu pemain besar dalam pasaran ekuiti dan mempunyai kecairan yang mencukupi untuk menyokong pasaran.

“Ia (KWSP) juga mempunyai portfolio yang sangat pelbagai dari segi pelaburan seperti pendapatan tetap, pasaran saham dan harta tanah,” katanya.

Katanya, pengeluaran selimut i-Sinar juga telah menghasilkan wang tambahan di dalam poket mereka yang tidak benar-benar memerlukan bantuan.

“Satu perkara yang kami perhatikan tahun lalu ketika moratorium pinjaman selimut diberikan adalah wang simpanan bagi mereka yang tidak benar-benar memerlukannya adalah habis atau dilaburkan.

“Kami melihat penyertaan runcit di pasaran saham kembali hebat tahun lalu. Kecenderungan ini terus berlanjutan tahun ini seperti tahun ke tahun, pembelian bersih dari peruncit berjumlah sekitar RM5 bilion, ”katanya.

Sementara itu, ketua pegawai pelaburan Amundi Malaysia untuk pendapatan tetap Eridani Tutiana Jusat berkata walaupun kesan pengeluaran i-Sinar positif bagi ekonomi tempatan, dia tetap berhati-hati terhadap kesannya terhadap pasaran bon domestik.

“Kami agak berhati-hati kerana KWSP adalah pelabur besar dalam bon kerajaan Malaysia. Sekiranya kurang mendapat sokongan daripada KWSP di pasaran bon, ini akan membebankan pasaran, ”katanya.

Sehingga 14 Mac, sejumlah RM52.48 bilion yang melibatkan 5.94 juta pemohon untuk skim i-Sinar telah diluluskan. – Bernama

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS