AS menyekat perdagangan dengan pusat komputer super China | Wang

AS menyekat perdagangan dengan pusat komputer super China |  Wang

[ad_1]

Setiausaha Perdagangan AS Gina Raimondo bercakap semasa taklimat media di White House di Washington 7 April 2021. - Gambar Reuters
Setiausaha Perdagangan AS Gina Raimondo bercakap semasa taklimat media di White House di Washington 7 April 2021. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


WASHINGTON, 8 April – Amerika Syarikat hari ini mengehadkan perdagangan dengan pusat superkomputer China terkemuka, dengan mengatakan bahawa usaha Beijing yang semakin meningkat di lapangan boleh menggunakan ketenteraan yang menimbulkan bahaya.

Tujuh pusat atau entiti tersebut dimasukkan ke dalam senarai entiti pemerintah AS, yang bermaksud mereka memerlukan izin khas untuk eksport dan import dari Amerika Syarikat.

“Keupayaan superkomputer sangat penting untuk pengembangan banyak – mungkin hampir semua – senjata moden dan sistem keselamatan negara, seperti senjata nuklear dan senjata hipersonik,” kata Setiausaha Perdagangan Gina Raimondo dalam satu kenyataan.

“Departemen Perdagangan akan menggunakan sepenuhnya wewenangnya untuk mencegah China memanfaatkan teknologi AS untuk mendukung usaha pemodenan ketenteraan yang tidak stabil ini.”

Pusat yang dilanda larangan itu merangkumi Pusat Superkomputer Nasional di bandar Wuxi di timur, tempat Sunway TaihuLight, yang dianggap paling cepat di dunia ketika dilancarkan pada tahun 2016 – pertama kalinya superkomputer mengambil pangkat tanpa menggunakan teknologi AS .

Senarai Top500 terbaru, disusun oleh penyelidik untuk mengenal pasti superkomputer paling berkuasa, pada akhir tahun 2020 dianggap Sunway TaihuLight sebagai yang terpantas keempat, dengan tiga teratas di Jepun dan Amerika Syarikat.

China telah mengumpulkan sejumlah besar superkomputer, sebuah bidang yang berkembang dengan implikasi untuk pengkomputeran awan, penyelidikan iklim dan mekanik maju – bersama dengan penyelidikan ketenteraan.

Amerika Syarikat semakin khawatir dengan apa yang diyakini adalah dorongan China yang bersepadu untuk memperoleh pengetahuan teknikal untuk memodenkan ketenteraannya.

Ketegangan meningkat antara dua ekonomi terbesar di dunia sejak beberapa tahun kebelakangan ini mengenai isu-isu termasuk tuduhan AS bahawa China sedang mencuri harta inteleknya.

Titik-titik pertikaian lain termasuk gerakan ketenteraan Beijing yang semakin tegas di Asia dan catatan hak asasi manusia, termasuk penindasannya di Hong Kong dan penahanan massa umat Islam Uyghur.

Presiden AS Joe Biden telah berjanji untuk terus menekan China, dalam kesepakatan yang jarang terjadi dengan pendahulunya, Donald Trump. – AFP

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS