Apple membayar AS $ 3.4 juta kerana usang iPhone di Chile | Wang

Apple membayar AS $ 3.4 juta kerana usang iPhone di Chile |  Wang

[ad_1]

Di Chile, kira-kira 150,000 pengguna iPhone 6, 6 Plus, 6s Plus, 7, 7 Plus dan SE menyaman syarikat AS itu, mendakwa telefon pintar mereka mula berprestasi rendah setelah kemas kini perisian yang diprogramkan oleh Apple sebelum 21 Disember 2017. - Gambar Reuters
Di Chile, kira-kira 150,000 pengguna iPhone 6, 6 Plus, 6s Plus, 7, 7 Plus dan SE menyaman syarikat AS itu, mendakwa telefon pintar mereka mula berprestasi rendah setelah kemas kini perisian yang diprogramkan oleh Apple sebelum 21 Disember 2017. – Gambar Reuters

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


SANTIAGO, 8 April – Apple telah bersetuju untuk membayar pengguna Chile sebanyak AS $ 3.4 juta (RM14.05 juta) dalam tuntutan mahkamah mengenai usang iPhone yang diprogramkan, kata peguam mereka semalam, yang merupakan penyelesaian pertama di Amerika Latin.

Apple dituduh telah memprogram jangka hayat yang terhad ke dalam beberapa produk untuk memaksa pengguna untuk mengganti telefon mereka lebih cepat daripada yang diperlukan, dan sebelumnya telah menyelesaikan kes serupa di Amerika Syarikat dan Eropah.

Di Chile, kira-kira 150,000 pengguna iPhone 6, 6 Plus, 6s Plus, 7, 7 Plus dan SE menggugat syarikat AS, yang mendakwa telefon pintar mereka mula berprestasi rendah setelah kemas kini perisian yang diprogramkan oleh Apple sebelum 21 Disember 2017.

Perjanjian itu memperuntukkan tempoh pendaftaran untuk pelanggan yang terjejas, yang harus memberikan bukti prestasi peranti mereka yang berkurang, kata seorang peguam badan pengguna Odecu, Juan Sebastian Reyes, pada sidang media maya.

Setiap pelanggan akan mendapat pampasan maksimum AS $ 50, yang akan dikongsi sekiranya terdapat lebih dari satu tuntutan bagi setiap nombor siri, seperti dalam telefon bimbit.

Pada bulan Disember 2017, Apple mengakui perisian iOS diubah untuk memperlambat prestasi iPhone lama yang hayat baterinya semakin merosot.

Keluhan memaksa Apple untuk menaik taraf perisiannya dan menawarkan potongan besar pada penggantian bateri.

Pada bulan Mac 2020, Apple bersetuju untuk membayar hingga AS $ 500 juta untuk menyelesaikan tuntutan tindakan kelas atas iPhone yang perlahan di Amerika Syarikat, diikuti pada bulan November oleh US $ 113 juta lagi untuk menyelesaikan proses pengadilan dengan lebih dari 30 negara AS atas masalah yang sama.

Syarikat itu juga telah menyelesaikan kes dengan pengawas pengguna Perancis dengan harga € 25 juta kerana gagal memberitahu pengguna iPhone bahawa kemas kini perisian dapat memperlambat peranti lama.

Itali, dari pihaknya, telah mendenda Apple dan Samsung masing-masing 10 dan € 5 juta kerana usang telefon pintar yang dirancang. – AFP

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS