Air Selangor: Bekalan air ke KL, Gombak dipulihkan sebanyak 66 peratus pada 6 pagi | Malaysia

Air Selangor: Bekalan air ke KL, Gombak dipulihkan sebanyak 66 peratus pada 6 pagi |  Malaysia

[ad_1]

Setetes air dilihat turun dari keran di Shah Alam 30 Mac 2021. - Gambar oleh Yusof Mat Isa
Setetes air dilihat turun dari keran di Shah Alam 30 Mac 2021. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


KUALA LUMPUR 8 April – Bekalan air di 38 kawasan atau 66 peratus daripada keseluruhan 58 kawasan di Kuala Lumpur dan Gombak yang terjejas oleh gangguan bekalan air, telah pulih sepenuhnya setakat jam 6 pagi ini.

Ketua Komunikasi Korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) Elina Baseri, dalam satu kenyataan hari ini mengatakan, Gombak mencatatkan kadar pemulihan 100 peratus, sementara Kuala Lumpur mencatatkan kadar pemulihan 57 peratus dengan 20 kawasan belum pulih sepenuhnya.

Gangguan air disebabkan oleh kerja-kerja penggantian injap di saluran paip air mentah dari Empangan Klang Gates yang menyebabkan penutupan sementara di Loji Rawatan Air Bukit Nanas dan Wangsa Maju semalam (6 April).

“Durasi gangguan dan pemulihan bekalan air yang melibatkan kawasan yang terjejas akan berbeza sesuai dengan jarak tempat pengguna dan tekanan air sistem pengedaran.

“Air Selangor berharap agar pengguna yang mendapat bekalan air mereka menggunakan air secara berhemah untuk membolehkan proses pemulihan di kawasan lain yang terjejas berjalan lancar seperti yang dijadualkan,” katanya.

Status pemulihan bekalan air akan dikemas kini dari semasa ke semasa melalui saluran komunikasi rasmi Air Selangor, termasuk melalui laman web www.airselangor.com, aplikasi Air Selangor, Facebook, Twitter dan Instagram. Pertanyaan boleh diarahkan ke pusat panggilannya di 15300. – Bernama

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS