4 Agensi Kerajaan Terlibat Rasuah Kartel Daging

4 Agensi Kerajaan Terlibat Rasuah Kartel Daging

Selama 40 tahun kartel tersebut telah beroperasi di Malaysia

Pegawai kanan dari tidak kurang daripada empat agensi kerajaan dipercayai bekerja dengan sarung tangan dengan kartel yang mengkhususkan diri untuk membawa daging yang tidak diperakui ke Malaysia dan menyebarkannya sebagai produk yang diperakui halal.

Pegawai kanan ini, yang diberi tanggungjawab untuk memastikan bahawa piawaian halal ditegakkan, malah telah menerima wang, dan dalam beberapa kes, bahkan wanita untuk seks, sebagai rasuah untuk menutup mata operasi kartel dan memastikan kegiatannya berjalan tidak dikesan.

Difahamkan, kartel tersebut telah beroperasi lebih dari 40 tahun.

Dipercayai kartel itu mengimport daging dari rumah sembelih yang tidak diperakui halal di beberapa negara, seperti Brazil, Bolivia, Kanada, Colombia, Sepanyol dan Mexico.

NGO menuntut SPRM untuk menyiasat kartel daging [NSTTV]
Taring diselamatkan dari perdagangan daging anjing Indonesia
Keperluan untuk berhenti, mengurangkan pengambilan daging
Satu-satunya negara yang telah disahkan oleh pihak berkuasa Malaysia untuk mengimport daging halal adalah Australia, Argentina, Brazil, India, Afrika Selatan, Pakistan, Jepun, New Zealand dan Amerika Syarikat, dengan import dikendalikan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dan Jabatan Perkhidmatan Haiwan.

Sementara itu, Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia, Jabatan Kastam dan polis pelabuhan, bertugas menguruskan bekalan setelah memasuki pelabuhan Malaysia.

Bertahun-tahun beroperasi kartel itu bermaksud ia mempunyai sistem yang kuat untuk memastikan produk – dari rumah penyembelihan sehingga mereka meninggalkan pelabuhan ke pasar – tidak dapat diteliti secara rasmi.

Sumber yang berbicara kepada New Straits Times mengatakan bahawa proses itu bermula di luar negara, di mana pegawai agensi kerajaan yang diberi kepercayaan untuk mengawasi kualiti daging di rumah penyembelihan akan menandatangani
menggunakan produk sama ada memenuhi standard halal dan kualiti Malaysia yang ketat atau tidak.

Seorang sumber mengatakan dalam beberapa kes, para petugas, setelah disuap, akan menandatangani produk tersebut sebelum mereka tiba di kilang memproses daging untuk diperiksa.

“Dua agensi bertanggungjawab untuk mengeluarkan kelulusan untuk produk dari kilang pemprosesan daging di luar negeri. Tetapi jumlah produk daging dari kilang yang berkualiti meragukan memasuki Malaysia telah menimbulkan persoalan mengenai keberkesanan sistem.”

Sumber itu mengatakan setelah kartel melewati tahap pemeriksaan pertama, ia menghadapi sedikit masalah membawa produk tersebut ke negara ini melalui pelabuhan negara itu.

Tiga kawasan masuk utama untuk penghantaran, kata sumber itu, adalah Zon Bebas Pelabuhan Klang, Westport dan Northport.

Kartel itu, kata sumber itu, selama bertahun-tahun bekerja untuk mendapatkan “perwakilan” di agensi kerajaan yang berpusat di pelabuhan.

Ini, kata sumber itu, dimungkinkan hanya dengan penglibatan pegawai kanan dari agensi yang bekerja dengan kartel.

“Satu modus operandi melibatkan penggunaan borang K8 Kastam ketika produk memasuki pelabuhan. Borang K8 bermaksud penghantaran hanya boleh transit di Malaysia sebelum dihantar ke tempat lain.

“Dalam kes ini, terima kasih kepada pegawai yang korup, pengiriman, walaupun dinyatakan sebagai K8, melalui saluran lain.

“Pegawai yang mengendalikan saluran itu akan menerima suapan wang daripada ‘pelari’ untuk memberi lampu hijau untuk meninggalkan kargo melalui trak.

“Pelari ini, orang awam, berhubungan terus dengan pegawai kanan agensi itu,” kata sumber itu.

Barangan itu, kata sumber itu, kemudian akan dibawa ke salah satu dari beberapa gudang, di mana daging itu akan dicampurkan dengan daging yang disahkan halal dan dikemas semula dengan logo halal palsu, kemudian memasuki pasar.

Sumber itu mengatakan bahawa kartel melakukan ini kerana mengimport daging halal dari sumber yang diperakui dan mendapatkannya disetujui oleh pihak berkuasa adalah usaha yang mahal.

“Dengan demikian, dengan menghilangkan proses pensijilan halal, kartel tersebut akan menghasilkan keuntungan yang besar.”

Sumber itu mengatakan bahawa pemborong dan peniaga cenderung untuk mendapatkan barang yang lebih murah.

“Oleh kerana kartel memberikan jaminan bahawa produk tersebut disahkan halal, ini memastikan bahawa ada permintaan yang baik untuk barang mereka.”

Sumber NST https://www.nst.com.my/news/nation/2020/12/651038/meat-cartel-bribing-government-officers

COMMENTS